Novice‎ > ‎Novice 2011‎ > ‎

3. Hohlerjev pohod

objavljeno: 20. jul. 2012 13:19 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. jul. 2012 15:03 ]

Policijsko veteransko društvo SEVER za celjsko območje Odbor Slovenske Konjice-Vitanje-Zreče je letos organiziralo sedaj že tradicionalen 3. Hohlerjev pohod.

Pohoda se je kljub čeprav jasnemu a hladnemu jesenskemu jutru udeležilo 51 pohodnikov. Pohod je organiziran v spomin na hrabre družine katere so od jeseni 1990 pa tja do najhujšega trenutka-vojne1991, na poti SLOVENIJE k osamosvojitvi skrivale orožje MILICE, TO in CZ pred zaplembo jugoslovanskih oblasti. Veterani policijskega veteranskega društva SEVER, smo ta pohod poimenovali po čuvarju orožja Konradu Hohlerju st., kateri nas je za vedno zapustil, ravno takrat, ko bi naj na njegovi domačiji 26.10.2008 odkrili spominsko ploščo. Pohod je organiziran v času, ko so zaupne, pogumne, zavedne  domačije, ne glede na posledice izzida, sprejele orožje v hrambo. 26.10.1991 je še zadnji trajekt z vojaki JLA in njihovo oborožitvijo zapustila takrat že samostojno SLOVENIJO.

Letos se je pohoda, kljub proslavi odhoda zadnjega vojaka, katera je bila ob 11,00 v Kopru in kamor je odšlo  s svojim prevozom nekaj naših članov, udeležilo 51 pohodnikov. Na pot smo nekaj po 8 uri, ko smo po krajšem nagovoru predsednika Jožeta Laščaka in po minuti molka v spomin na vse padle v vojni za osamosvojitev Slovenije in vse umrle člane obeh veteranskih organizacij,  v lepem sončnem objemu krenili izpred Policijske Postaje Slovenske Konjice. Pot nas je vodila preko vinorodnih Škalc, Gabrovelj, kjer nas je pogostil Janez Petelinek po domače »Strganšekov Janko«, kjer je bilo tajno skladišče TO,  po krajšem postanku smo krenili v Radano vas, kjer so nas pogostili pri Petelinek-Kračunovih, kateri so skrivali orožje Milice. Po krajšem postanku smo krenili naprej, pot nas je najprej vodila ob Dravinji, mimo ponosov zreške industrije GKN, UNIORJA in SWATY-COMETA do najstarejše kovačije na našem območju- Kovačije Ošlak, katero nam je razkazal Tone Ošlak, tudi sam, v letu 1991 udeleženec v vojni za osamosvojitev Slovenije. Po ogledu smo krenili preko Resnika do Ločnikarjevih, katerih zapisi segajo že v leto 1404 in tudi na njihovi domačiji je bilo skrito orožje Milice. Tudi tu so nas lepo sprejeli, pričele so padati prve snežinke. Po pogostitvi smo krenili še do Arbajterjevih, znane farme jelenov, kateri so imeli prav tako skrito orožje Milice. Po zahvali za udeležbo s strani predsednika odbora je spregovoril še gospodar Konrad in opisal nekaj težkih trenutkov iz leta 1990-1991 in prijetnem toplem okrepčilu, vse močnejšemu sneženju v objemu pohorskih gozdov, smo se po prijetnem druženju in nasvidenju 20.10.2010, ko bomo obiskali ostale pogumne družine, katere so skrivale orožje, varno vrnili domov.

Jože Laščak