Novice‎ > ‎Novice 2011‎ > ‎

Dan varnosti in obrambe

objavljeno: 20. jul. 2012 13:17 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. jul. 2012 14:07 ]

Občina Šmartno ob Paki, je dne 23. marca 2011 organizirala dan varnosti in obrambe, na katerem so sodelovali predstavniki Policije, Slovenske vojske, Gasilske zveze Šaleške doline in veterani PVD SEVER Celje Odbor Velenje, OZVVS Velenje in člani Zveze častnikov Slovenije Odbor Velenje.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan občine Šmartno ob Paki g. Alojz PODGORŠEK nato pa so imeli krajše govore tudi predstavniki omenjenih veteranskih organizacij in Zveze častnikov Slovenije Odbor Velenje.

V imenu PVD SEVER CELJE ODBOR Velenje je prisotne pozdravil podpredsednik Odbora Velenje, g. Damjan LOČIČNIK.

Prireditev se je odvijala v prijetnem vzdušju in prijateljskih pogovorih med člani veteranskih društev. Celotni prireditvi pa je poseben ton dalo tudi vreme saj je bilo lepo in sončno.

Prireditelji so pripravili tudi kulturni program posebej pa smo udeleženci bili veseli, da so se nam pridružili učenci Osnovne šole Šmartno ob Paki, ki so s svojimi nastopi in sodelovanjem popestrili prireditev.

Osrednja prireditev je bila namenjena dnevu varnosti in obrambe občine Šmartno ob Paki in so prikazali simuliran požar stavbe Osnovne šole in reševanje ter evakuacijo učencev ter ostalega osebja iz šole. Akcija je potekala uspešno in so jo izvedli pripadniki Gasilskega društva Šmartno ob Paki, prisotna pa sta bila tudi dva reševalca z dvema izurjenima psoma za iskanje in reševanje pogrešanih in ponesrečenih oseb.

Prireditve so se udeležili tudi predstavniki Policije in Slovenske vojske s tehničnim zborom in predstavili del opreme, ki jo imata na razpolago. Posebej pa so udeleženci bili veseli prikaza vaje službenih psov Policije, v izvedbi Enote vodnikov službenih psov iz Celja. Moram zapisati, da so bili prisotni navdušeni nad izvedbo vaje.

Prireditev so popestrili tudi gostje, med katerimi  je posebna čast pripadla Generalnemu direktorju Policije g. Janku Goršku, direktorju Policijske uprave Celje, g. Karolu Turku in Komandirju Policijske postaje Velenje g. Dragu ALENCU. Med gosti je bil tudi predsednik PVD SEVER Celje g. Aleksander CVAR in predsednik Odbora Velenje g. Dejan POTOČNIK.

Pred koncem prireditve so učencem 7.,8. in 9. razreda Osnovne šole prikazali tudi film s tematiko Osamosvojitvene vojne in sicer Slovenija na barikadah. Učenci so z velikim zanimanjem spremljali film.

Po končanem filmu so učenci postavljali razna vprašanja pripadnikoma veteranskih organizacij SEVER in ZVVS ter pripadniku ZČS. Postavljenih je bilo kar nekaj vprašanj, na katera so učenci tudi dobili odgovore.

S predstavitvijo pripadnikov veteranskih organizacij, je bil zelo zadovoljen tudi ravnatelj OŠ, ki je poudaril, da si v bodoče želi še več stikov med veterani in učenci.

Prireditev so popestrile še ekipe v malem nogometu veteranskih organizacij in Gasilcev ter Civilne zaščite ter ekipa PAX, ki so se v športnem duhu in v lepem vremenu »udarile med sabo«.

Rezultati niso bili pomembni, pomembno pa je bilo druženje med nami in tudi s to prireditvijo smo še enkrat pokazali in dokazali, da veterani  med sabo nismo skregani, kot bi to nekdo rad, ampak se znamo tudi po 20. letih med sabo veseliti in ne nazadnje tudi sodelovati. Izkazali smo tudi veliko povezanost s krajani in občani v sredinah, kjer živimo in delujemo.

S sodelovanjem na takšnih in podobnih prireditvah bomo še naprej nadaljevali.

Zapisal: Aleksander CVAR