Novice‎ > ‎Novice 2011‎ > ‎

Počastili smo velika praznika

objavljeno: 20. jul. 2012 16:19 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. jul. 2012 16:19 ]

Pred kratkim smo v naši občini počastili dva velika in izjemno pomembna praznika.

Praznik ob 70. obletnici ustanovitve OF, 27. aprila, in 66. obletnico dneva zmage nad okupatorjem, oz. fašizmom in nacizmom, 9. maja. Oba praznika sta del  pomembne zgodovine našega slovenskega naroda in do obeh je potrebno gojiti spoštljiv odnos. Neizmerna škoda se mi zdi, da so pri nas ukinili praznik dan zmage nad okupatorjem. Vendar to je že druga zgodba, ki ji bom v prihodnosti namenil še kar nekaj časa in energije.

Med drugim smo obiskali partizanske grobove, ki jih je na področju naše občine kar precej. Eden izmed njih je grob vojaka ruske Rdeče armade v Javorniku nad Štorami. Ob tej priložnosti smo v Štore povabili tudi predstavnika veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani, kjer smo se s položitvijo cvetja skupaj poklonili padlim partizanom in aktivistom OF. Ruski gost Andrej  Mjasnikov je v svojem prisrčnem nagovoru izrazil hvaležnost ruskega naroda do Slovenije in tistih, ki za padle ruske vojake tako lepo skrbimo in ki ohranjamo to pomembno zavezništvo slovanskih narodov v skupni borbi proti fašizmu in nacizmu.

Predsednik KO ZB za vrednote NOB

Srečko Križanec