Novice‎ > ‎Novice 2011‎ > ‎

Proslava ob 20. obletnici samostojnosti v Šoštanju

objavljeno: 20. jul. 2012 13:12 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. jul. 2012 14:08 ]

Dne 24.6.2011 je občina Šoštanj, v sodelovanju z OZVVS Šoštanj in PVD SEVER za celjsko območje, pripravila proslavo ob 20. obletnici Samostojnosti.

Pred pričetkom slovesnosti nas je sprejel župan občine  Šoštanj in poslanec v državnem zboru, g. Darko MENIH in sicer v stavbi občine ŠOŠTANJ. Pri njem smo preživeli nekaj lepih trenutkov in smo  obudili dogodke izpred dvajsetih let.

Poudaril je namen postavitve spominskega obeležja, katerega postavljajo občanke in občani občine Šoštanj vsem, ki so sodelovali pri osamosvojitvenih procesih in pri tem, da je danes Slovenija samostojna, svobodna in spoštovana država ter članica Evropske unije.

Malo pred  16.00 uro smo se pripadniki veteranskih organizacij OZVVS Šoštanj in PVD SEVER za celjsko območje skkupaj z županom mesta Šoštanj in drugimi gosti napotili proti Kajuhovem parku, ki se nahaja v neposredni bližini stavbe Kajuhov dom, ki je tudi rojstna hiša partizanskega pesnika in velikega slovenskega domoljuba Karla Destovnika – Kajuha.

Na prizorišču nas je pričakalo deževno vreme, ki nam ni preprečilo, da ne bi dostojastveno odkrili spominskega obeležja na dogodke iz časa osamosvojitvenih procesov leta 1990 – 91.

Ob prihoduj smo najprej zagledali izredno lepo urejeno okolico, vse v zelenju in prvi kateri nas je pričakal je bil spomenik Karlu Destovniku – Kajuhu, ki je pogledoval v smeri, kjer je bil postavljen veličasten tetraeder pokrit s slovensko zastavo.

Pogled na ta prizor je marsikateremu izmed nas nakazal simboliko , da smo si Slovenci s svojimi dejanji in uporu proti okupatorju  v letih 1941 – 45, utrli pot do osamosvojitvenih procesov  v letih 1990-91, ki so nam prinesli tisto, kar si je KAJUH želel a ne doživel – SAMOSTOJNO IN SVOBODNO SLOVENIJO.

Kar ni doživel KAJUH in njegovi soborci zmagovite XIV. Divizije, lahko trdim, je uspelo svobodoljubnim državljankam in državljanom Slovenije in pripadnikom takratne Milice ter TO, ki smo prav tako z odločnim “NE” veliko močnejši Jugo vojski  pokazali, da si Slovenci zaslužimo in želimo živeti na svoji zemlji in to nam je uspelo.

Nato smo zagledali spominsko obeležje umeščeno, kot sem že omenil, v čudovito okolje Kajuhovega parka, obdano z zelenjem in drevjem, kjer je obeležje še bolj izstopalo. Spominsko obeležje je postavljeno na posebnem za to prirejenem prostoru in posebnem podstavku in oblečeno v čudovit in trden pohorski tonalit, ki že sam po sebi pomeni trdnost in obstojnost. Izgled kamna, katerega je izdelala narava pa ob pogledu na njega spominja na val slovenskega morja in obris slovenskih gora, kjer izstopa naš očak TRIGLAV.

Vrh tetraedra je bil prekrit s slovensko zastavo,  pred njem pa je stalo lepo aranžirano cvetje v obliki slovenske trobojnice.

Pred tetraedrom sta z leve in desne strani držala častno stražo pripadnika  20. MTB Celje in za njima je z leve strani, kjer se nahaja tudi grb in napis PVD SEVER za celjsko območje stal praporščak  PVD SEVER za celjsko območje Odber Velenje, Franc VUK, na desni strani pa je stal praporščak OZVVS in praporščak ZZB za vrednote NOB Velenje ter še nekaj drugih praporščakov.

K spomeniku sta najprej pristopila Dejan POTOČNIK, predsednik PVD SEVER za celjsko območje Odbor Velenje in Leon STROPNIK, predsednik OZVVS Šoštanj. Takoj za tem, je k spominskem obeležju pristopil še Darko MENIH, župan občine Šoštanj.

Oba omenjena predsednika Dejan POTOČNIK in Leon STROPNIK sta odkrila spominsko obeležje in skupaj zložila slovensko zastavo, ki sta jo izročila županu občine Šoštanj v varovanje in shrambo ter spomin na ta dogodek.

Občina Šoštanj je proslavo izpeljala tako, da smo se vsi, ki smo bili prisotni, posebej veterani, ki smo neposredno sodelovali v osamosvojitvenih procesih, počutili počaščene, da se nekateri v Sloveniji, še spominjajo dogodkov in  našega prispevka, da danes živimo v samostojni Sloveniji.

Hvala !

Zapisal: