Novice‎ > ‎Novice 2011‎ > ‎

Proslava ob 20. obletnici samostojnosti v Velenju

objavljeno: 20. jul. 2012 16:23 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. jul. 2012 16:26 ]

Dne 17.6.2011, so Mestna občina Velenje in občine Šoštanj ter Šmartno ob Paki, organizirale proslavo ob 20. obletnici Samostojnosti, skupaj s Policijskim veteranskim društvo SEVER za celjsko območje Odbor Velenje, Zvezo vojnih veteranov Slovenije, Zvezo častnikov Slovenije, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB, pripadniki Policije in Slovenske vojske.

Program prireditve, se je pričel ob 10. uri na prostoru Kardeljevega trga v Velenju, kjer so pripadniki Policije in Slovenske vojske predstavili tehnični zbor in prikazali del svoje oborožitve in ostalih sredstev.

Policija je prikazala oborožitev in opremo Specialne enote, opremo za vzdrževanje JRM, ki jo je predstavila PP Velenje ter opremo Prometne policijske postaje, ki je predstavila kombinirano vozilo za reševanjhe prometnih nezgod in s popolno opremo policijske pisarne ter seveda vedno zaželen motor znamke BMW s pripadajočo opremo.

Ob 11.00 uri je prireditveni prostor večkrat preletel helikopter Avgusta Bell 206 Letalske policijske enote in s tem pozdravil vse udeležence proslave in prireditvi dal poseben pečat.

Posebno doživetje je bila izvedena vaja pripadnikov Policijske postaje vodnikov službenih psov, ki so prikazali izredno lepo vajo iskanja mamil s službenim psom, v sumljivem vozilu.

Gledalci so bili navdušeni, kaj zmore “kuža”, v tem primeru “majhen resasti terrier”. Vsi so pričakovali velikega psa, vsaj nemškega ali belgijskega ovčarja, pa je ta majhen “kuža” pokazal, kaj zmore.

Nato so predstavili vajo pripadniki 20.MTB Slovenske vojske iz Celja, ki so predstavili delovanje vojske na “kontrolni točki” in pokazali gledalcem usposobljenost SV na tem področju delovanja.

Lahko napišemo, da so bili prisotni navdušeni nad omenjenima vajama.

Po končanih vajah smo si lahko ogledali razstavo Slovenske vojske, o dogodkih v letu 1991.

V razstavi je bilo tudi kar nekaj fotografij pripadnikov takratne “Milice”, pripadniki SV pa so poskrbeli za strokovno vodenje na razstavi in pri razlagah tudi omenili delovanje in sodelovanje takratne Milice z ostalimi strukturami TO.

Ob 17.30 uri smo se vsi preselili na Trg mladosti na prostor, kjer stoji Lipa samostojnosti.

Na tem mestu so župani vseh treh občin odkrili spominsko obeležje ob 20. obletnici Samostojnosti in osamosvojitve. Pri tem je sodeloval tudi praporščak PVD SEVER za celjsko območje.

Ob 18.00 uri, se je pričela centralna proslava na Titovem trgu v Velenju.

Lep trenutek proslave je bil, ko so se ob prireditvenem prostoru pojavili štirje konji s konjeniki Šaleškega konjeniškega kluba, ki so na prireditveni prostor prinesli vsak svoj prapor in sicer prapor PVD SEVER za celjsko območje, ZČS, ZVVS in ZB za vrednote NOB in jih predali praporščakom, ki so prapore nato postavili v za to prirejena stojala ob odru prireditve. Nato je slavnostni govornik Bojan KONTIČ, župan MO Velenje, poslanec državnega ubora in predsednik ZB za vrednote NOB Velenje, pozdravil vse prisotne in v priložnostnem govoru poudaril pomen praznovanja današnjega dne in v govoru tudi omenil vlogo Milice in TO, pri osamosvojitvenih procesih in seveda ni pozabil naslednice teh in sicer PVD SEVER za celjsko območje in ZVVS.

Odmevna pa je bila točka programa, ko je moderatorka povabila na oder predstavnike 15. enot TO, ki so sodelovale v obrambi takratne občine Velenje in seveda predstavnika Milice, katero je predstavljal predsednik PVD SEVER za celjsko območje Odbor Velenje, Dejan POTOČNIK.

Moderatorka je za vse enote omenila njihov prispevek nato pa so vsi prejeli simbolična darila in sicer posebne majice z napisom 1991 – 2011 in napisom “PONOSNI NASE”, ki jo bodo prejeli tudi člani Odbora Velenje.

Program je popestril tudi Pihalni kvartet Orkestra Policije, ki je s svojim izredno lepim prispevkom, sodeloval v programu centralne proslave.

Med potekom kulturnega programa pa je bhila opravljena še ena slovesnost in sicer odkritje spominskega obeležja pripadnikom OZVVS Velenje “OROŽJA NISMO ODDALI” na stavbi Mestne občine Velenje. Ploščo sta odkrila župan MO Velenje g. Bojan KONTIČ in predsednik OZVVS Velenje, g. Zdenko HRIBERNIK. Pri odkritju so sodelovali tudi praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij na področju delovanja vseh treh že omenjenih občin.

Po končani proslavi so nas gostitelji lepo pogostili nato pa se je prioćčel družaben del prireditve in sicer je vsem zaigral ansambel “SPEV”, ki je udeležence popeljal s svojo prekrasno glasbo še globoko v noč.

PS: Prosim, da v začetek vstaviš še znak PVD SEVER za celjsko območje in sestavek tudi slovnično pregledaš. Fotografije dobiš......

Zapisal: Aleksander CVAR