Novice‎ > ‎Novice 2011‎ > ‎

Proslava od 20. obletnici samostojnosti v Logarski dolini

objavljeno: 20. jul. 2012 13:14 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. jul. 2012 14:09 ]

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline in Veteransko društvo Sever za celjsko območje – Odbor Mozirje sta skupaj pripravila proslavo ob 20-letnici samostojne Slovenije. Druženje so pripravili na bivši karavli Savinjski partizan v Logarski dolini in ga obogatili s kulturnim programom. O dogodkih pred dvema desetletjema so spregovorili solčavski župan Alojz Lipnik, podpredsednik mozirskega odbora društva Sever Darko Repenšek in predsednik OZVVS Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline Franci Kotnik.

Spominska proslava je bila priložnost za odkritje spominske plošče in posaditev lipe. (Foto: Marija Šukalo)

Župan Lipnik je izpostavil, da je bil cilj teritorialne obrambe razorožiti predstavnike tedanje Jugoslovanske armade v karavli. Prepričan je, da je bilo potrebno ogromno prizadevanj in diplomacije ter poguma, da se je do skrajnosti zaostreno ozračje na koncu vendarle sprostilo in poveljstvo na karavli predalo. »Naša slovenska samostojnost je sad naporov skozi stoletja, vrhunec in uresničitev pa sta se zgodila pred dvema desetletjema,« je med drugim povedal Lipnik.

Darko Repenšek je poudaril, da tako takrat, združeni v vojni, kot danes v miru ni bilo ločnice med teritorialno obrambno in takratno milico – policijo. S skupnimi močmi so izpolnjevali vsak svojo nalogo. Dotaknil se je tudi današnjih političnih razmer pri nas. »V današnjem času, ko nismo najbolj zadovoljni z našo materjo državo, predvsem z njeno politiko, bodimo zavedni, da smo danes v samostojni državi Sloveniji.«

V območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo pa po besedah Francija Kotnika ohranjajo verodostojen spomin na dogodke v enem izmed najbolj ključnih obdobij zgodovine in slovenskega naroda in ne dovolijo, da kdorkoli zmanjšuje pomen njihove skupne zmage.

Spominska proslava je bila priložnost za odkritje spominske plošče in posaditev lipe. S tem dejanjem bo na nekdanji karavli za večno ohranjen spomin na dogodke pred dvema desetletjema za naše zanamce. Druženje se je ob zaključku iz Logarske doline preselilo v solčavski lovski dom, kjer so podelili še priznanja.