Novice‎ > ‎Novice 2012‎ > ‎

27. spominski pohod veteranov na Triglav

objavljeno: 20. jul. 2012 02:28 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 21. jul. 2012 06:11 ]

27. SPOMINSKI POHOD VETERANOV NA TRIGLAV 6-7.7.2012

Člani PVD Sever za celjsko območje so se tako kot vsa leta do sedaj, tudi letos v večjem številu udeležili že 27. spominskega pohoda veteranov na Triglav. Vsakoletno druženje je posvečeno Triglavu – simbolu slovenstva in partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo leta 1944 povzpele na najvišji slovenski vrh.

Po podatkih organizatorja naj bilo vseh pohodnikov kar okoli 680. Letos se je proti vrhu podalo  22 naših pohodnikov. Na žalost jim je slabo vreme preprečilo vzpon na sam vrh. Samo nekaj najpogumejših se je odločilo in ponovno osvojilo vrh našega očaka. Ostali so s harmoniko  in pesmijo preživeli prijeten dan na Kredarici.

Zaključne slovesnosti na Pokljuki se je poleg pohodnikov udeležilo še 15 članov. Vročino v dolini je zamenjalo prijetnih 22 stopinj in vetrc. Člani so se zbrali v gozdičku pred prizoriščem in se okrepčali z dobrotami, ki so jih prinesli s sabo. Seveda so jih bili deležni tudi naši pohodniki, priboljšek pa je dobil tudi Hugo – bernski planšar, ki je postal maskota našega društva, saj se s svojim tropom redno pojavlja na prireditvah društva.

Zaključna slovesnost na Rudnem polju je privabila okoli 5000 obiskovalcev iz cele Slovenije. Rudno polje je žarelo v modrini spominskih majic in rdečih nageljnov, ki so jih razdelili organizatorji, Vihrale so zastave in donele partizanske pesmi. Tudi letos so na Triglav prišli pohodniki iz vseh koncev Slovenije in zamejstva, med drugimi pohodniki iz Doberdoba in kot najstarejši Franc Štremfelj iz Žirov, ki bo jeseni dopolnil 90 let. Prišli so predstavniki Slovenske vojske ter vojaški atašeji iz Črne gore, Ruske Federacije, Kitajske in ZDA. Zaključne prireditve se je udeležila tudi Angelca Vidic - Vlasta, ki se je leta 1944 povzpela na Triglav kot pripadnica partizanske patrulje.  Udeleženci so na začetku z bučnim aplavzom pozdravili prihod 99 praporščakov in pohodnikov ter  preživele borce Prešernove brigade in goste. Borci NOB, veterani vojne za samostojno Slovenijo (člani PVD Sever in ZVVS) ter Zveze slovenskih častnikov, zavedni Slovenci in vsi, ki jim veliko pomenijio vrednote druge svetovne vojne in vojne za samostojno Slovenijo, so z veseljem spremljali kulturni program., v katerem so sodelovali   Orkester slovenske vojske, Partizanski pevski zbor ter solista Janja HVALA  in Tone LOVEC.

Z minuto molka smo počastili spomin na dolgoletnega predsednika organizacijskega odbora spominskih pohodov na Triglav, g. Janeza Smoleta. Njegova fotografija je bila ves čas prireditve prisotna na odru, na koncu pa so jo podarili soprogi pokojnega.

Množica obiskovalcev je z aplavzom prekinjalo govor letošnjega slavnostnega govornika, nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki se je v svojem govoru ostro odzval na aktualna dogajanja ob praznovanju samostojnosti Slovenije in bil kritičen do potez, ki jih vleče današnja oblast.  Uvodoma je govoril o rdeči zvezdi, ki je bil prepovedan vstop na državno proslavo, in poudaril: »Slovenski zgodovinski spomin sega veliko dlje kot do leta 1990, ko naj bi se po izganjalcu zvezde šele začela zgodovina slovenske državnosti. Izbrisati se tega dela naše zgodovine ne da. Zapisan je v narodov spomin.« Kučan je vladajoči politiki očital »aroganco moči in ustrahovanje« ter spomnil, da je bila Slovenija uspešna skupna zgodba. Nato je še opozoril, da bomo z molkom soodgovorni za samovoljno početje, ki se kaže tudi v izganjanju zvezde, preimenovanju vojašnic, spreminjanju državne himne, ukinjanju državnih proslav, izločevanju in izbrisu celih skupin državljanov, strankarskem kadrovanju, nespoštovanju sodišč in enačenju interesov ene stranke z interesi države.

Ob zaključku je nekaj besed spregovoril  Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB

Po končasni prireditvi smo se počasi spustili v dolino. A prijetnega druženja članov PVD Sever za celjsko območje in OZVVS Celje še ni bilo  konec, saj smo v dolini zavili še na skupno malico.  Dan je bil namreč prepoln prijetnih vtisov in vzdušja, da bi ga zaključili prehitro. Tudi tako se potrjujejo prijetljstva, ki so se stkala med osamosvojitveno vojno.

Fotogalerijo o pohodu in prireditvi  si lahko ogledate tudi na spletni strani   našega člana Škoberne Martina , od katerega smo si sposodili nekaj fotografij; http://www.skoberne.si/2012/kredarica12/

ĉ
PVD sever Celje,