Novice‎ > ‎Novice 2012‎ > ‎

Dogovor med Združenjem Sever in MDDSZ glede znižanja pokojnin vojnim veteranom

objavljeno: 3. jul. 2012 01:12 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. jul. 2012 01:12 ]

Vsi veterani, ki so bili aktivni v vojni za Slovenijo, tudi prestopniki iz JLA, bodo ostali izvzeti iz zniževanja pokojnin, je po srečanju s predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever zatrdil minister za delo Andrej Vizjak. Kot je pojasnil za TV Slovenija, bodo tisti, ki so jim pri izračunu delež pokojnine odbili, le-tega povrnili.

Predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever so se namreč danes popoldne zaradi problematike nižanja pokojnin sestali z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, saj so želeli pojasnila glede različnih interpretacij zakona za uravnoteženje javnih financ.

Kot določa zakon, so pripadniki Teritorialne obrambe in policijski vojni veterani iz zniževanja pokojnin izvzeti. A če pokojnino prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, denimo zakona o policiji, ali so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA, so jim na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ta del pokojnine vseeno znižali.

Predstavniki policijskih veteranskih društev in minister Vizjak so se po poročanju TV Slovenija na današnjem sestanku uskladili. Kot zatrjuje Vizjak, bodo iz nižanja pokojnin izvzeti tudi tisti, ki so bili kdajkoli v JLA in so bili v času vojne za Slovenijo v stalni sestavi Teritorialne obrambe in policije.

Posameznik bo moral sicer sedaj vložiti ugovor na izračun pokojnine in priložiti dokazila o priznanju statusa vojnega veterana, ki jih v skladu z omenjenih zakonom izključuje iz znižanja pokojnin. Kot trdi Vizjak, jim bo Zpiz odvzeti delež pokojnin povrnil v čim krajšem času.

Vir:Novice.Dnevnik.si Novice/Slovenija