Novice‎ > ‎Novice 2012‎ > ‎

Spominski dan Združenja Sever za Bledu

objavljeno: 2. dec. 2012 23:57 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 2. dec. 2012 23:57 ]
1. decembra letos je minilo že 23 let, odkar smo tedanji miličniki preprečili miting resnice v Ljubljani. V spomin na t.i. Akcijo Sever, po kateri nosijo ime naša društva in zveza policijskih veteranskih društev smo se člani PVD Sever za celjsko območje udeležili osrednje slovesnosti v festivalni dvorani na Bledu.
Salbvnostni govornik je bil dr. Jiože Pirjevec.
Veterane pa je v odsotnosti predsednika Združenja Sever Miha mOlana, nagovoril podpredsednik ANgel Vidmar.
Njegov govor objavljamo v celoti.

Cenjene veteranke – spoštovani veterani, gospe in gospodje!

Prijetna dolžnost  mi je pripadla nocoj, da vas lahko pozdravim v imenu  Zveze policijskih veteranskih društev SEVER in seveda v imenu vseh slovenskih policijskih veteranov.

V naši sredi velja poseben pozdrav

- svojcem padlih in ranjenim iz vrst ONZ v osamosvojitveni vojni leta 91,

- slavnostnemu govorcu  akademiku prof. dr. Jožetu Pirjevcu,

- g. Janezu Fajfarju, županu občine Bled,

Pozdravljam predsednike in druge predstavnike:

- Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije,

- Zveze društev vojnih invalidov Slovenije,

- Zveze veteranov vojne za Slovenijo,

- Zveze društev general Maister,

- Društva TIGR Primorske,

- predstavnike policije in drugih policijskih stanovskih društev,

- predstavnike Slovenske vojske,

- pozdrav namenjam  županom in predstavnikom drugih Gorenjskih občin,

- pozdravljeni predstavniki Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo na Gorenjskem

Dobrodošli vsi drugi, ki ste se prijazno odzvali našemu vabilo.

Poseben pozdrav namenjam tudi vsem dobitnikom letošnjih priznanj Združenja Sever.

Opravičujem  našega predsednika Miho Molana, ki danes zaradi bolezni ne more biti z nami . Želimo mu čim prejšnje okrevanje.

Danes praznujemo ! Praznujemo spominski  dan Združenja SEVER. Praznujemo dan, ki je po našem  trdnem prepričanju pomenil  začetek  demokratizacije  Slovenije in začetek osamosvojitvenih procesov. Tega začetka, ki je sicer bil  začetek  nečesa novega se moramo spominjati z vsem dolžnim spoštovanjem  ob zavedanju, da se zgodovina slovenskega naroda in  njegova želja po samostojni državi ni začela pisati ne leta 1989 in ne  leta 1991. Slovenski narod je v različnih zgodovinskih obdobjih   trpel in krvavel se boril in umiral za slovensko zemljo in slovensko besedo.

Moje posebno spoštovanje  danes namenjam prisotnim svojcem naših  soborcev, ki so na oltar domovine v osamosvojitveni vojni položili svoja življenja. Vedno se jih bomo spominjali, zato predlagam, da spominu nanje posvetimo minuto  naše zbranosti:

Slava jim !

Čas hitro teče saj je od tistih prelomnih trenutkov v slovenski zgodovini minilo že več kot dvajset let. Nismo  in ne bomo pozabili ne naših padlih, ranjenih in ne naše vloge, ki smo jo imeli kot Milica v obdobju osamosvojitvenih procesov. Krivični in nedostojni so vsi tisti, ki z lahkoto opletajo z jezikom  z namenom zmanjševanja pomena akcije SEVER za nadaljnji  razvoj takratnih dogodkov v  Sloveniji. Nevedni in zlonamerni so vsi tisti, ki slovenske osamosvojitvene aktivnosti kot proces, in slovensko osamosvojitveno  vojno kot oborožen spopad smatrajo kot svojo lastnino. Za osamosvojitev Slovenije je zaslužen slovenski narod, ki sta mu v tem projektu tesno  stala ob strani slovenska milica in slovenska teritorialna obramba kot oboroženi strukturi. Da, res je , nekateri so imeli že takrat svoje, račune in svoje interese.  Državljani Slovenije pa smo imeli takrat in imamo tudi danes enako žejo, željo po pravični in lepši Sloveniji. Žal se  naše sanje niso uresničile.

Gotovo bodo nekateri rekli, da sem zašel na spolzek politični parket. Prav, da  je spolzek in marsikomu bi že zdavnaj moralo zaradi  prevalov in obratov zdrsniti na njem, da se ne bi več nikoli pobral. Danes naj bi bili tukaj zbrani člani skrajno ekstremne levičarske organizacije, tako nas je  baje označil vidni slovenski politik, ki je bil včasih član naše organizacije. Ali je na tako  izjavo potrebno reagirati ?  DA .

Naše Združenje SEVER in naša društva so za svoje delo  in svoje aktivnosti odgovorna izključno in samo članom. Nobeden politik ne levi in ne desni pa tudi tisti vmes ne,  ne more in ne bo usmerjal našega dela in  naših aktivnosti. O  teh se bomo odločali sami. V njihovi maniri nam in našim veteranskim soborcem lahko povedo, da smo nezaželeni, lahko nam v svoji maniri  odrekajo pravice, ki so nam bile,  kot zahvala  države,  zaradi našega prispevka v različnih vojnah dodeljene in priznane .  Ponosa, da so in smo ustvarjali in ustvarili to državo nam ne morejo odvzeti.

Prav zaradi tega, ker smo bili za to Slovenijo pripravljeni dati in storiti prav vse, tako kot državljani in tudi kot veterani imamo pravico in dolžnost povedati, da smo imeli v mislih  in v naših željah  drugačno Slovenijo. Naša želja je bila ustvariti  Samostojno Slovenijo v kateri bo dovolj prostora za normalno življenje vseh, državo, socialnih in pravnih vrednost, državo, v kateri je poštenost vrlina, državo, ki ne bo izropana in v kateri ne bo poteptano  človekovo dostojanstvo, državo kjer otroci ne bodo lačni kruha in  ki je ne bodo obvladovale različne združbe.

Spoštovane in spoštovani

Tudi veterani ne moremo biti  ravnodušni do vsega kar se zadnje dni dogaja v naši Sloveniji. Žal nam je, da je  do tega kar se dogaja v zadnjih dneh moralo priti. Prišlo je prepozno, zato  je prav  da so zahteve  ponižanih, užaljenih in zaničevanih državljanov Slovenije radikalne in ostre, vendar dostojanstvene. V naši državi ima oblast ljudstvo ne skorumpirani, obtoženi in obsojeni politiki ne mafijske združbe  in tajkunske naveze zato ima ljudstvo pravico povedati to,  kar  je že povedalo v majniški deklaraciji  leta 1989 to pa je:

-  da želimo živeti v državi v kateri  se spoštujejo človekove pravice,

- da si bomo prizadevali  za  duhovno in gmotno blaginjo  vseh njenih državljanov.

Vsi tisti, ki ste in so imeli  možnost in priložnost  voditi to državo v zadnjih dvajsetih letih, PADLI STE NA IZPITU, zato, ker niste videli državljank in državljanov Slovenije, temveč le sebe, svoje koristi in lastno povzpetništvo. Visoko ste letali in pristanek bo verjetno trd in  boleč. Izjeme so bile v tem obdobju jih pozdravljamo  in njim gre vse naše spoštovanje.

Policijski veterani ne moremo  biti ravnodušni, ko opazujemo naše stanovske kolege pri poskusih obvladovanja nastalih razmer. Prepričani smo, da bodo zmogli pravilnih odločitev.

Nekdo- tega tovariša smo pred nekaj dnevi pokopali je dejal : Slovenska milica slovenskih delavcev ne bo pretepala. Naj to pravilo velja tudi danes.

Srečno Slovenija !