Novice‎ > ‎Novice 2012‎ > ‎

Sporočilo koordinacije veteranskih organizacij celjske regije v zvezi z zmanjševanjem pravic veteranom

objavljeno: 25. okt. 2012 02:02 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 25. okt. 2012 02:02 ]

Koordinacija veteranskih organizacij celjske regije je seji, dne 3.10.2012  sprejela naslednjo skupno izjavo za javnost.

Veterani sporočamo, da smo se borili za to državo, vendar ne za takšno, kakršna je sedaj. Ogorčeni in razočarani smo zaradi ukrepov aktualne vlade in odvzemom pravic,  pridobljenih po Zakonu o vojnih veteranih. Mednarodna konvencija namreč določa, da veteranske pravice niso privilegij, ampak da je status veterana samo delček nadoknade za njegov vložek in trpljenje ter njegovo osebno angažiranje za dobrobit države.  Obsojamo pripravo in sprejem zakona, s katerim je država posegla v naše že pridobljene pravice, ne da bi z nami v predhodni fazi vzpostavila kakršenkoli dialog. Občutek imamo, kot da se nismo borili na pravi strani.

Ne strinjamo se z ZUJF v delu, ki nam posega v naslednje pravice:

-          zvišanje starostne meje iz 50 na 55 let za uveljavitev  pravic po Zakonu o veteranih.

-          prenehanje plačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja z 01.01.2013

-          odvzem pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljene, zagotovljenega po Zakonu o veteranih.

-          selektivno znižanje pokojnin veteranom

Predvsem pa se ne strinjamo z ukrepi, ki so v zakonu označeni kot trajni. S tem je dokazano, da so  naša dejanja pri osamosvajanju Slovenije popolnoma razvrednotena.  Občutek imamo, da želi vlada na naš račun varčevati dvakrat – prvič kot navadni državljani in drugič kot veterani.

Kljub temu, da je vse več veteranov socialno ogroženih, smo pripravljeni prispevati k varčevanju in izboljšanju stanja, vendar ne na takšen način. Želimo, da sodelujemo v socialnem dialogu in da zakonodajalec prisluhne tudi našim pobudam. Mnenja smo, da zvišanje starostne meje iz 50 na 55 let in plačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja ne sodi v ZUJF,  saj  sredstva, ki jih država namenja za dodatno zdravstveno zavarovanje veteranov, ne bodo rešila krize v državi.

Ugotavljamo, da so vsi  dosedanji ukrepi vlade in ustanavljanje »novih« organizacij  naravnani proti enotnosti aktualnih in priznanih veteranskih in domoljubnih organizacij.

Člani vseh treh veteranskih organizacij smo razočarani in ogorčeni in od vodstev zvez zahtevamo, da  o poslabšanju pravic veteranov v Sloveniji  pisno obvesti Mednarodno veteransko združenje, saj takšni posegi v že pridobljene pravice veteranov nimajo primera v svetu.