Novice‎ > ‎Novice 2012‎ > ‎

23. obletnica A Sever in podelitev zahval ustvarjalcem zbornika

objavljeno: 18. dec. 2012 07:20 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 18. dec. 2012 07:23 ]
PVD Sever za celjsko območje je pod pokroviteljstvom Občine Vitanje v petek, 7.12.2012  počastila 23. Obletnico  Akcije Sever s slovesnostjo v Vitanju. Na slovesnosti smo se zahvalili tudi vsem, ki so sodelovali pri izdaji zbornika »Da ne pozabimo«, katerega smo prvič predstavili javnosti pred letom dni. Občina Vitanje se ponaša s povsem posebnim projektom - Kulturnim središčem vesoljskih tehnologij (KSEVT), ki se se ukvarja s kulturalizacijo vesolja ter združevanjem potencialov umetnosti in znanosti.  Projekt je bil izgrajen s pomočjo sredstev Evropske unije in  Evropski sklad za regonalni razvoj.

Prva stalna razstava KSEVT bo trajala dve leti in bo v tem času ponujala tudi vodene oglede za osnovnošolce in dijake. Objekt KSEVT bo medtem v svoji krožni galeriji, študijskem oz. doktorskem delu in večnamenski dvorani gostil simpozije in konference na temo astronavtike/kozmonavtike, začasne razstave in nudil delovni prostor mladim doktorandom, ki bodo tukaj v interdisciplinarnih projektih oblikovali kulturni vesoljski program.

Slovesnost se je pričela s pozdravom župana Občine Vitanje g.  Slavka VETRIHA. V nagovoru je izrazil zadovoljstvo, da smo se odločili  slovesnost ob pomembni obletnici organizirati prav v Vitanju. Odločnost milice ob dogodkih v t.i. akciji Sever, je  pripomogla k pospešeni demokratizaciji Slovenije. Še posebej ga veseli,  da skrbimo, da dogodki iz tistega časa ne bodo šli v pozabo. Nekaj besed je namenil Vitanju in KSEVTU. V nadaljevanju smo debelo uro uživali v vodenem ogledu KSEVTA. Dragan Živadinov, eden od tvorcev projekta, nas je s svojim živahnim vodenjem popeljal skozi življenje in dosežke Hermana Potočnika in skrivnosti KSEVTA. Res smo uživali in izvedeli marsikaj novega.

Po ogledu smo nadaljevali z uradnim delom slovesnosti. Večer so nam popestrili člani Pevskega zbora Vitanje, naš član Franc Brane Gradišnik z lastno skladbo »Slovenski policist« in otroci OŠ Vitanje. Slavnostni govornik Jože Senica, direktor Policijske uprave Celje je poudaril vlogo veteranov pri osamosvajanju Slovenije. Zahvalil se je, da smo z izdajo zbornika poskrbeli, da zgodovina in s tem vloga veteranov pri osamosvajanju, ne bo pozabljena.

Predsednik društva Anton ŠMID in predsednik Komisije za arhivsko gradivo Jože LAŠČAK sta vsem, ki so pomagali pri nastajanju in izdaji zbornika »Da ne pozabimo« podelila posebne zahvale.  Sneg in slabo vreme sta precej prejemnikov zadržala doma. Vsem, ki se podelitve niso udeležili, bomo zahvale podelili ob drugi priložnosti.

Predsednik društva in podpredsednik Darko Repenšek pa sta podelila še nekaj ostalih priznanj društva in plakete društva najzaslužnejšim članom in drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so s svojim delom pripomogla, da društvo deluje dobro. Plakete društva so prejeli: Franc Bevc,  Jože Laščak, Policijska uprava Celje,  Premogovnik Velenje in Bojan Vrečič. Plakete društva so bile letos podeljene prvič.

Po končani pritreditvi smo ob prigrizku in kozarčku obujali spomine na čas, ki ga ne bi smelo biti, na čas, ki je v nas pustil občutek, da smo v pravem trenutku s pogumom in ponosom pomagali storiti nekaj velikega. Uresničili smo sanje mnogih generacij o samostojni in  neodvisni Sloveniji. Pogostitev so nam omogočili Mlekarna Celeia Arja vas, Mesnine Celje, Zlati grič d.o.o. , Pekarna Težak. Hvala vsem!

ą
(2234k)