Novice‎ > ‎Novice 2012‎ > ‎

Za nami je 4. Hohlerjev pohod

objavljeno: 29. okt. 2012 02:52 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 29. okt. 2012 02:52 ]

Avto: Jože Laščak

Letošnji pohod v organizaciji PVD SEVER za celjsko območje, odbora Slovenske Konjic-Vitanje-Zreče in pod pokroviteljstvom občine Slovenske Konjice, je potekal Od Slovenskih Konjic, preko Tepanja do Kraberka. Pot so letos pripravili Berti K., Zvonko K. in Jože A.. Sobota se je prebudila s soncem obdanem jutru. Ob 7.30 uri smo se pričeli zbirati pred PP Slovenske Konjice. Ob 8.00 nas je bilo zbranih že več kot 60, nekaj se nam jih priključi še nato v Tepanju. Po krajšem nagovoru predsednika odbora in predsednika društva, smo pohodniki krenili na pot. Kolono je vodil Berti K.. Pot nas je vodila preko Tepanjskega vrha, kjer smo se pri bratu pokojnega Konrada,  malo podprli ter pot nadaljevali do domačije Hohler, kjer smo imeli, ob pogostitvi domačih, krajši postanek. Na tej domačiji stoji spominska plošča, hraniteljev orožja, katero bi m orali 26.10.2008 odkriti, a je ravno ob času ko se bi  moralo to zgoditi Konrad umrl v ZD Slovenske Konjice. Po njem se imenuje naš vsakoletni pohod, s katerim počastimo tudi vse  vse hrabre družine, ki so pred osamosvojitvijo hranile orožje od TO, CZ in takratne Milice. Na našem območju je bilo takšnih skladišč kar 26. Po poti želimo obiskati čim več teh, zato pot vsako leto nekoliko spremenimo. Tu so se nam priključili še ostali in kolona je štela preko 70 pohodnikov. Nato nas je pot vodila preko Prežigala do Žičke Gorce, kjer nam je Urban s svojo družino vlil novih moči za nadaljevanje. V Žičah smo se ustavili pri mlinu in žagi, katera svoje delo opravljata samo s pomočjo vode že od leta 1858. Gospodar in njegov sin sta nam prijazno prikazala delovanje tako mlina kot žage. Od tod smo krenili naprej proti Kraberku do Krošljevih, kjer so prav tako hranili orožje in se po dobrem okrepčilu vrnili na izhodiščno točko. Med pohodniki smo tudi letos boli pripadniki PVD SEVER in ZVVS, pridružili so se nam še drugi, tudi iz drugih krajev, tako, da se je pohod že dobro uveljavil in nasvidenje naslednjo leto 19.20.2013.

4. Hohlerjev pohod 20.10.2012