Članarina 2013 - poziv članom

objavljeno: 8. jan. 2014 22:50 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 8. jan. 2014 22:50 ]

Člane društva, ki še niste poravnali članarine za leto 2013 in za pretekla obdobja  pozivamo, da to čim prej storite. Z rednim plačevanjem pripomorete, da lahko društvo nemoteno deluje in da lahko kvalitetno uresničuje začrtane cilje. In nenazdanje, z rednim plačevanjem članarine izkazujete pripadnost veteranski organizacini in vrednotam, za katere smo se borili v času osamosvajanaj Slovenije.
Tisti člane, ki ste se iz kakrššnihkoli razlogov odločili, da ne želite biti več člani društva pa prosimo, da nam to pisno sporočite po elektronski ali redni pošti in vrnete člansko izkaznico. Vašo odločitev bomo z obžalovanjem upoštevali.

Lep veteranski pozdrav!


Izlet in družabni zaključek leta

objavljeno: 8. jan. 2014 03:05 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 8. jan. 2014 03:09 ]

December je čas dobrih želja, veselih ljudi in druženja. Tudi člani PVD Sever za celjsko območje smo se odločili, da leto zaključimo z izletom in družabnim srečanjem. Z dvema avtobusoma smo se 14.12.2013 odpeljali najprej na Ptuj in si privoščili malico.


 Pot nas je popeljala naprej v Ormož na ogled gradu. Skozi zgodovino nas je popeljalal prijetna vodička in nam predstavila ohranjene kulturno zgodovinske znamen
itosti, lepoto fresk,  predmetov in življenje na gradu.  Načrtovani ogled Ormoške kleti in degustacijo njhove penine pa je prekrižal neljubi dogodek - izpad električne energije.
Naše potova
nje se je zaključilo v gostilni K Jeleni v Gornji Dubravi na Hrvaškem. Popoldan smo preživeli ob dobri hrani, pijači in živi plesni glasbi. Seveda dan ne bi bil popoln, če se glasbenikoma ne bi pridružil še naš Franc Brane Gradišnik, ki je svojim repertoarjem še popestril  že tako prijeten popoldan.
Domov smo se vrnili v poznih večernih urah, polni lepih vtisov in dobre volje, kar nam je vlilo novih moči za nadaljnje delo. In čeprav zgodaj, smo si zaželeli "srečno 2014"

Spominski dan združenja Sever

objavljeno: 3. dec. 2013 06:39 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. dec. 2013 06:39 ]

Osrednja slovesnost ob spominskem dnevu Združenja Sever je letos potekala v dvorani Lopan v Mislinji. Organizatorja prireditve sta bila Združenje Sever in Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško.

1. decembra je minilo  24 let od napovedanega mitinga resnice v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike in to samo zato, ker je bil slovenski družbenopolitični in kulturni prostor od ostalih takratnih republik že mnogo bolj razgiban in živahen. Slovenski prostor se je že takrat učil dihati demokratično in pluralno.
Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice, je zaradi akcije poimenovane SEVER ideja propadla. Mitingu resnice je bilo enotno in odločno rečeno NE.


Zbrane sta nagovorila mislinjski župan Franc Šilak in predsednik Združenja Sever Miha Molan. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Janko Veber, ki je v svojem govoru dejal, da domovino jemljemo kot nekaj samoumevnega, pa čeprav je bilo potrebnega veliko napora, poguma in vztrajnosti, da smo prišli do tukaj, kjer smo.
Slovesnosti so se udeležili številni člani Združenja Sever in gostje, med njimi ranjeni in svojci padlih v vojni za Slovenijo 91, državni sekretar v MNZ Boštjan Šefic s sodelavci, generalni direktor policije Stanislav Veniger s sodelavci, brigadir Vojteh Mihevc in drugi predstavniki Slovenske vojske,   predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, predstavniki drugih policijskih stanovskih društev,  župani  koroških občin, in drugi.

Na slovesnosti

so bila podeljena najvišja priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever – Plaketa in Zlati znak Sever. Plakete Sever so prejeli Damjan Renko iz PVD Sever Gorenjska, občina Vuzenica, Pavlinič Krebs Irma in Udruga dobrovoljaca i veterana domovinskog rata – podružnica Vukovarsko-Sremske županije. Zlati znak Sever so prejeli Anton Ferme iz PVD Sever za celjsko območje, Stanislav Bezjak in Janko Zadravec iz PVD Sever Maribor, Bojan Kopač, Silvo Možek in Vesna Vičič iz PVD Sever Specialna enota, Policijski upravi Celje in Ljubljana, Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno ter Občine Dravograd, Kamnik, Mislinja, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče.


V kulturnem programu so nastopili Moški pevski zbor Šmartno, kantavtor Milan Kamnik in Policijski orkester pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča. 
Slovesnost ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

objavljeno: 3. dec. 2013 05:49 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. dec. 2013 05:49 ]

Delegacija društva se je udeležila slovesnosti ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, ki sta jo 26.10.2013, ki ista jo vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki organiziralli Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Dogodek številni štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Rdeča nit je bil zgodovinski diskurz bojev v Posavju.

Zbrane je nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič. Božič je v svojem goboru poudaril, da smo lahko "ponosni, da se ta proslava po 22-tih leti odvija ravno v naši vojašnici, ki nosi ime prvega padlega pripadnika TO v Posavju Jerneja Molana.

Slavnostni govornik je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Poudaril je, da je bila vojašnica Cerklje ob Krki eno najmočnejših središč jugoslovanske armade v Sloveniji. Vojašnica in to območje sta odigrala pomembno vlogo v slovenskem osamosvajanju. "Dejanja v času osamosvojitve so bila izraz junaštva vseh, ki so v usodnih trenutkih za narodne cilje zastavili najdragocenejše, svoje življenje. Ta izkušnja nas je politično in narodno povezala bolj kot karkoli drugega v naši novejši zgodovini." Poudaril je, da smo od leta 1991 sami odgovorni za stanje v naši državi in se ne moremo na nikogar izgovarjati. "Na svoji zemlji smo mi gospodar. Državo smo si priborili in ne glede kako z njo upravljamo, na vse težave in krizo, danes živimo v miru in to mora ostati naša največja vrednota."

Govorniku je predsednik PO ZVVS Posavje Rudi Smodič izročil spominske kovance 1991.

Program sta povezovala Jasmina Spahalič in Peter Teichmeister, v kulturnem sporedu pa so nastopili Policijski orkester, pevska zasedba Vox Posavje,učenci Osnovne šole Savo Kladnik Sevnica in podružnične Loka pri Zidanem mostu, mladi pevec Blaž Slemenšek ob spremstvu Mira Slemenška s harmoniko ter duo Adi Moškon (harmonika) in Bojan Kaplan (petje). Maja Jakše, učenka OŠ Sava Kladnika iz Sevnice, je prebrala svoji spis, ki je bil na natečaju literarnih del z naslovom Moja domovina izbran za najboljšega.

Na prireditvenem prostoru so si udeleženci lahko ogledali razstavo BIL SEM ZRAVEN, s katero Posavski muzej Brežice predstavlja dokumente iz obdobja osamosvojitve.

Po slovesnosti je sledilo družabno srečanje in ogled razstavljenih vojaških zračnih plovil.

Bili smo na humanitarnem koncertu "Podarimo mu roke"

objavljeno: 3. dec. 2013 05:11 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. dec. 2013 05:11 ]

Kolektiv PP Tolmin skupaj s policijsko upravo Nova Gorica, društvom veteranov Sever Severne Primorske, RK IPA Severno Primorske regije in ostalimi prijatelji v soboto, 16. novembra 2013 ob 19. uri v športni dvorani v Tolminu organiziral humanitarni koncert policijskega orkestra z gosti pod naslovom "Podarimo mu roke".

Ves zbrani izkupiček je bil namenjen upokojenemu policistu, vojnemu veteranu Dušanu Komarju.

Naj spomnimo:
Junija letos je v rokah našega upokojenega sodelavca, nekdanjega policista policijske postaje Tolmin, Dušana Komarja, eksplodirala bomba iz II. svetovne vojne. V tej tragični nesreči je Dušan ostal brez obeh rok, slep na desno oko, utrpel pa je tudi hude poškodbe glave. Dušan se je kot vztrajen borec izognil smrti, a se mu je življenje obrnilo na glavo in tako je postal odvisen od pomoči domačih. Njegova trdna volja do življenja in borbeni duh človeka nam je vsem za vzor. Zdravljenje pa je in bo dolgotrajno.


Člani društva smo sklenili, da Dušanu vsaj malo pomagamo. Kolegi veterani Severne Primorske so nam lahko zagotovili samo nekaj kart, zato se je koncerta se je udeležilo le 9 predstavnikov društva. V Tolminu nas je pričakal Senad Biščanin in z nami preživel popoldan.Senad je Dušanov dober prijatelj, bivši sodelavec in je bil v eksploziji bombe tudi sam poškodovan, a na srečo poškodbe niso pustile trajnih posledic.  Obiskali smo nemško kostnico in od upojenega policista Andreja Lampreta izvedeli veliko o zgodovini Posočja med obema vojnama. Pot smo nadaljevali do Tolminskih korit, ki s svojo lepoto očarajo vsakega obiskovalca.

Na kmečkem turizmu Široko nad Mostom na Soči smo si privoščili p

ozno kosilo. V stilu prave kmečke pojedine na višini 749 m smo napolnili želodce z domačimi dobrotami. 
Pred PP Tolmin smo srečali Dušana in njegovo družino. Človeka, ki je izgubil obe roki in oko, a ni izgubil volje do življe

nja in svojega ponosa. Rok ne skriva. Objel nas je in se nam zahvalil za obisk. Po krajšem klepetu in skupinski sliki smo se odpravili v dvorano, ki se je napolnila do zadnjega kotička.  Lepo je videti, da je v ljudeh še veliko dobrote in da so pripravljeni pomagati sočloveku v stiski. V dveh urah in pol sta dvorano napolnila glasba in ples. Program sta povezovala Mariša Bizjak in Franci Peternel. Za poskočen začetek je poskrbela plesna skupina ARTIFEX iz Ljubljane. Policijski orkester in gosti Manca ŠPIK,  Matjaž MRAK,  ter policist PP Tolmin Mitja JERKIČ - vokali,  in  Blaž BATAGELJ, duhovnik, tolminski kaplan, solist na klarinetu so nam pričarali prekrasno vzdušje. Dopolnile so ga še vokalne skupine   SNEŽET, KRESEN in NONET BAČA. Na koncu prireditve so na dražbi prodali še sliko Janeza Verhovnika iz PU Kranj in znesek namenili Dušanu.

Številni sodelavci in prijatelji so povedali marsikaj lepega o Dušanu. Tudi Dušan, vidno ganjen, je zbral dovolj moči in povedal nekaj besed ter se zahvalil vsem za pomoč. Veseli smo, da smo bili tam, saj  je bil to kocert dobrih ljudi. Ozračje je bilo polno dobrega, dobrih misli in predvsem dejanj in srečni in  malce ponosni smo, da smo prispevali vsaj majhen kamenček v mozaik večera, ki je bil prežet z lepim, lepšim in še lepšim. V dvorani je bil tisti večer verjetno le malokdo, ki se mu niso čudno "iskrile oči". Nekateri smo jim pustili prosto pot, uniformi navkljub, drugi so jih malce prikrili.... Hvala tudi Senadu ki nas je o koncertu nekega dne v Rečici sploh obvestil, za nas "ukradel" karte in nam tisto popoldne  posvetil svoj prosti čas. In bravo, Dušan, tvoja močna volja je še ena potrditev več, da tam, kjer je volja, se vedno najde tudi pot. Srečno vsem! Na poti domov proti Celju smo sklenili, da bomo tudi naslednjič prišli, morda še v večjem številu!
Kranjc Marjan st., obvestilo o smrti člana

objavljeno: 28. nov. 2013 00:54 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 28. nov. 2013 00:54 ]

27.11.2013 je  v bolnici v Topolšici umrl upokojeni policist, vojni veteran, nosilec bronastega znaka osamosvojitve, dolgoletni dolgoletni član in praporščak odbora Mozirje, g. Marjan KRANJC, roj. 19.3.1932, nazadnje  stanujoč Aškerčeva ulica št. 30, Mozirje. Za  prispevek k delu društva je prejel zlati znak.

Žara pokojnega bo pripeljana v mrliško vežico v Mozirje dne 30.11.2013 ob 09.uri. Pogreb pokojnika bo v soboto 30.11.2013 ob 14.00 uri na pokopališču v Mozirju.

Izkažimo spoštovanje pokojnemu članu in se v čim večjem številu udeležimo pogreba v veteranskih uniformah in s simboli društva.

Naj počiva v miru! Slava mu!

Predstavljamo videospot "Slovenski policist" avtorja Gorana Makuca, glasba in besedilo Franca Brane Gradišnik

objavljeno: 24. nov. 2013 02:16 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 24. nov. 2013 02:17 ]

V naših vrstah imamo tudi ustvarjalne  člane, ki se ukvarjajo z različnimi umetnostnimi panogami. Svoje znanje in voljo sta strnila Goran Milan Makuc iz Velenja in Franc Brane Gradišnik iz Mestinja, oba člana našega društva.
Franc Brane Gradišnik je že pred časom napisal glasbo in besedilo za pesemi "Slovenski policist" in "Slovenski veteran", s katerima popestri slovesnosti in prireditve, ki jih organizira PVD Sever za celjsko območje in ostala društva.  Goran Makuc je pesem opremil s posnetki in fotografijami iz osamosvojitvene vojne 1991, posvečen pa je vsem padlim v tej vojni. In iz dobrega sodelovanja dveh veteranov je nastal videospot,  ki si ga lahko pogledate na spodnji povezavi:

YouTube Video


Izlet in zaključek leta - vabilo

objavljeno: 21. nov. 2013 01:50 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 21. nov. 2013 01:50 ]


Člane društva in njihove partnerje vabimo, da se nam pridružijo in da skupaj preživimo lep dan. Dobimo se

v soboto, 14.12.2012 ob 07.00 uri

pred dvorano Zlatorog na Golovcu v Celju.


Program izleta:

  • ·         odhod iz Celja ob 07.00 uri. Odpeljali se bomo proti Ptuju, kjer se bomo najprej okrepčali s toplo malico
  •  ·         po mal
    ici  se bomo odpeljali  v Ormož, si ogledali Ormoški grad in poskusili penino v Ormoški kleti.

    

  • ·         Naše druženje bomo tako kot lani zaključili v priznanem gostišču »K Jeleni«, kjer     nas bo čakalo kosilo, večerja, kisla juha, vsa pijača  in živa glasba.  S plesom in veselim   druženjem, ob dobri hrani in pijači, bomo popestrili sivino prihajajoče zime.

 

 ·         V Celje se bomo vrnili  v poznih večernih urah. Upamo, da bomo preživeli dan, ki se ga bomo še dolgo radi spominjali.

Cena izleta je 25 EUR.  V ceno je vštet prevoz z avtobusom,  malica na Ptuju, vodeni ogled Ormoškega gradu in degustacija v Ormoški kleti, kosilo, večerja, kisla juha in vsa pijača ter živa glasba v priznanem gostišču »K Jeleni« na hrvaški strani.   

 

Ne pozabite na veljavne dokumente za prestop meje.

 

Prijave sprejemajo predsedniki odborov 2.12.2013 oz. do zasedbe prostih mest na 2 avtobusih.

Prisrčno vabljeni, s sabo prinesite obilo dobre volje.

 

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

5. spominski Hohlerjev pohod po poteh spominskih plošč hraniteljev orožja

objavljeno: 15. nov. 2013 04:03 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 15. nov. 2013 04:03 ]

V soboto, 19.10.2013 se je rojevalo prekrasno jutro. Sonce, jesenske barve in čist zrak je kar vabil v naravo, na pohod. Odbor Slobvenske Konjice - Vitanje - Zreče je ta dan organiziral že 5. spominski pohod med domačijamo, ki so v časo osamosvajanja tajno hranila orožje tedanje milice.  Pri izvedbi pohoda sta nam finančno pomagali Občina Slovenske Konjice in Občina Zreče.

Kot vsako leto doslej, smo s pohodo
m počastili obletnico odhoda Zadnjega vojaka JLA iz Slovenije in se z njim zahvalili vsem tistim družinam, ki so med osamosvojitvenimi procesi in vojno
za samostojno Slovenijo na svojih domovih tajno hranila orožje tedanje milice. Pohod smo poimenovali po Konradu
HOHLERJU, članu društva in hranitelju orožja PM Slovenske Konjice, ki je umrl leta 2008 na dan odkritja spominske plošče na njegovi domačiji in na žalost ni dočakal tega
Letošnji 5.spominski  pohod je potekal na trasi Slovenske Konjice – Zreče – Skomarje - Resnik, med domačijami, ki so tajno skrivale orožje takratne milice, teritorialne obrambe in civilne zaščite


 .

V prelepem sobotnem jutru, smo se pohodniki zbrali ob 7.30 pred PP Slovenske Konjice in ob 8. uri veselo krenili na pot. Pot nas je vodila preko prelepih, z jesenskimi barvami obarvanimi Škalc do domačije Petelinek Janeza v Gabrovniku. Domačija je bila ena od tistih, ki je v

hrambo sprejela orožje tedanje milice. Dobra nam je del krajši postanek in klepet s člani družine družine Petelinek, ki nas je pogostila s prigrizkom. Pot smo nadaljevali do Radane vasi, do kmetije Petelinek Ivana, kjer je bila prav tako skrivna lokacija hrambe orožja. Kratek postanek, nekaj prigrizka, klepet z domačimi in obujanje spominov na čas osamosvajanja. Pridružilo se nam je  še nekaj pohodnikov, nato pa smo  nadaljevali pot mimo Zreč do Ošlakove domačije v Skomarjih, kjer smo si ogledali kovaški muzej in pomalicali dobrote, ki nam jih je pripravila družina Hohler. Med potjo so se nam pridružili še nekaj pohodnikov, tako, da nas je bilo v pohodni koloni že kar 65 in bernski planšar Hugo.  Iz Skomarij smo se zagrizli v hrib in  nadaljevali proti Resniku do kmetije Koprivnik, kjer smo zaključili naš pohod.Letošnjega 5. Hohlerjevega pohoda so se udeležili člani policijskega veteranskega društva  Sever za celjsko območje, PVD Sever Zasavje, in PVD Sever Ljubljana, člani OZVVS Slovenske Konjice, Vojnik ter ostali pohodniki.

 V lepem vremenu nam je uspelo organizirati zelo lep pohod v zadovoljstvo vseh pohodnikov


3. Ojsterškov strelski memorial

objavljeno: 14. nov. 2013 07:10 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 14. nov. 2013 07:10 ]


V soboto, 12. 10. 2013 s pričetkom ob 14. uri je na strelišču »Tone Bostič« v Zidanem mostu,  PVD Sever za celjsko območje – Odbor Laško, organiziral 3. memorial Marjana Ojsterška, v streljanju z malokalibrsko puško in v pikadu. S športnim tekmovanjem smo počastili spomin na pokojnega policista PP Laško, Marjana Ojsterška, veterana osamosvojitvene vojne za Slovenijo in aktivnega člana našega  veteranskega društva SEVER.

Na tekmovanje smo povabili člane PVDS za Celjsko območje, PVDS Zasavje, SD Tone Bostič  in sorodna veteranska društva OOZVVS Celje in Laško.

Tekmovanja v streljanju z malokalibrsko puško se je udeležilo 7 ekip, v pikadu pa 9 ekip. Skupaj je nastopilo 45 tekmovalcev. Na žalost nam vreme letos ni bilo naklonjeno, saj je ves dan deževalo. Kljub temu so se tekmovalci in udeleženci po končanem tekmovalnem delu še dolgo zadržali v prijetnem druženju in obujanju spominov. 


Rezultati v streljanju z malokalibrsko puško:

 

  

 

 

           Razvrstitev ekipno:

 

 

 

 

 

 

 

1.

OZVVS Celje I

262

 

 

2.

Tone Bostič

256

 

 

3.

Sever Laško

251

 

 

4.

Sever Celje

199

 

 

5.

Sever Žalec

167

 

 

6.

Sever Zagorje

160

 

 

7.

OZVVS Celje I

151

 

 

 

 

 

 

 

1-10 of 72