Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

28. spominski pohod veteranov na Triglav

objavljeno: 24. jul. 2013 08:12 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. avg. 2013 02:46 ]

Člani PVD Sever za celjsko območje smo 12 in 13.7.2013 se tudi letos v velikem številu udeležili vsakoletnega spominskega pohoda veteranov na Triglav.  10 članov se je udeležilo dvodnevnega pohoda na na Triglav. V soboto, 13.7.2013 pa nas je še  18 udeležilo  zaključne slovesnosti na Pokljuki, ki je bila tako kot vsako leto, prežeta domoljubljem.  Pohodnike smo pričakali z okrepčilom, domačimi dobrotami in jim pogasili žejo.

Na  vrh Triglava so pohodniki ponesli sliko pokojnega podpredsednika društva Jožeta LAŠČAKA, ki je nenadoma umrl pred mesecem dni. Jože je bil ljubitelj gora in vsakoletni udeleženec pohoda na Triglav. Tudi letos je nameraval z nami.

Letošnji dvodnevni 28. pohod je bil posvečen 70 obletnici ustanovitve Prešernove brigade 12. julija 1943 v vasi Zala v Selški dolini in 45 obletnici ustanovitve  Teritorialne obrambe Slovenije. Prvi spominski pohod borcev, veteranov in slovenskih častnikov na Triglav je organizirala leta 1985 Skupnost Prešernove brigade, leta 1991 pa so se jim prvič pridružili veterani.  .

Za letošnji pohod je bilo prijavljenih 607  pohodnikov in pohodnic iz Slovenije in iz zamejstva,  pohoda se je udeležilo 433 pohodnikov.  Vodja pohoda je bil Janez Kunstelj iz OZVVS Zgornja Gorenjska, ki je bil četrtič tudi na pohodu Ankaran-Triglav.

Najstarejši pohodnik je bil 91-letni Franc Štremfelj iz Žirov, ki je bil doslej na 15 pohodih in petkrat tudi na vrhu, najstarejša udeleženka pa 84-letna Irma Golja iz Tolmina, ki je bila na vseh pohodih (na fotografiji). Na Pokljuki je bila v soboto na zaključni prireditvi tudi Angelca Vidic-Vlasta, ki je  bila leta 1944  v patrulji, ki se je povzpela na Triglav in tam izobesila zastavo.

Zbrane sta pozdravila predsednik organizacijskega odbora pohoda Tone Kapus iz Radovljice in bohinjski župan Franc Kramar, slavnostna govornica pa je bila  predsednica vlade  mag. Alenka Bratušek, ki je svoj govor sklenila s povabilom: »Pomagajte nam graditi to soglasje, aktivno, glasno, državljansko soglasje. Pomagajte nam graditi Slovenijo prihodnosti.«

Med več tisoč udeleženci je bilo tudi  112 zastavonoš veteranskih organizacij in garda Slovenske vojske. V kulturnem programu so sodelovali pohodniki  z  Nanosa, dijakinja 1. letnika Ekonomske gimnazije Radovljica Eva Kovačič, članica Kulturnega društva Gorjuše, zaigrali in zapeli so tudi Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor in tenorist Ivan Lotrič, program pa je povezoval Marsel Gomboc.

Skoraj vsi udeležnenci smo se po proslavi odpeljali v Celje, kjer smo pri članu Antonu Anderliču nadaljevali z druženjuem do poznih večernih ur. Prišli so tudi kolegi iz OZVVS Celje, zaigrala in zapela pa sta nam Viki Ašič st. in Anderj Bremec. Pridružil se nam je predsednik društva Anton Šmid, predsednik OZVVS Celje Dare Sevšek in Brane Gradišnik. Piknik, ki ga je treba ponoviti, smo si bili enotni. Tako se negujejo prijateljstvo in vezi med veterani, ki so se stkale v času osamosvajanja.

Še posebej se zahvaljujemo Tonetu in Zdenki Anderlič za piknik prostor in gostoljubje. Seveda tudi vsem ostalim, ki so prispevali k organizaciji tega družabnega dogodka.