Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

5. spominski Hohlerjev pohod po poteh spominskih plošč hraniteljev orožja

objavljeno: 15. nov. 2013 04:03 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 15. nov. 2013 04:03 ]
V soboto, 19.10.2013 se je rojevalo prekrasno jutro. Sonce, jesenske barve in čist zrak je kar vabil v naravo, na pohod. Odbor Slobvenske Konjice - Vitanje - Zreče je ta dan organiziral že 5. spominski pohod med domačijamo, ki so v časo osamosvajanja tajno hranila orožje tedanje milice.  Pri izvedbi pohoda sta nam finančno pomagali Občina Slovenske Konjice in Občina Zreče.

Kot vsako leto doslej, smo s pohodo
m počastili obletnico odhoda Zadnjega vojaka JLA iz Slovenije in se z njim zahvalili vsem tistim družinam, ki so med osamosvojitvenimi procesi in vojno
za samostojno Slovenijo na svojih domovih tajno hranila orožje tedanje milice. Pohod smo poimenovali po Konradu
HOHLERJU, članu društva in hranitelju orožja PM Slovenske Konjice, ki je umrl leta 2008 na dan odkritja spominske plošče na njegovi domačiji in na žalost ni dočakal tega

Letošnji 5.spominski  pohod je potekal na trasi Slovenske Konjice – Zreče – Skomarje - Resnik, med domačijami, ki so tajno skrivale orožje takratne milice, teritorialne obrambe in civilne zaščite

.

V prelepem sobotnem jutru, smo se pohodniki zbrali ob 7.30 pred PP Slovenske Konjice in ob 8. uri veselo krenili na pot. Pot nas je vodila preko prelepih, z jesenskimi barvami obarvanimi Škalc do domačije Petelinek Janeza v Gabrovniku. Domačija je bila ena od tistih, ki je v

hrambo sprejela orožje tedanje milice. Dobra nam je del krajši postanek in klepet s člani družine družine Petelinek, ki nas je pogostila s prigrizkom. Pot smo nadaljevali do Radane vasi, do kmetije Petelinek Ivana, kjer je bila prav tako skrivna lokacija hrambe orožja. Kratek postanek, nekaj prigrizka, klepet z domačimi in obujanje spominov na čas osamosvajanja. Pridružilo se nam je  še nekaj pohodnikov, nato pa smo  nadaljevali pot mimo Zreč do Ošlakove domačije v Skomarjih, kjer smo si ogledali kovaški muzej in pomalicali dobrote, ki nam jih je pripravila družina Hohler. Med potjo so se nam pridružili še nekaj pohodnikov, tako, da nas je bilo v pohodni koloni že kar 65 in bernski planšar Hugo.  Iz Skomarij smo se zagrizli v hrib in  nadaljevali proti Resniku do kmetije Koprivnik, kjer smo zaključili naš pohod.Letošnjega 5. Hohlerjevega pohoda so se udeležili člani policijskega veteranskega društva  Sever za celjsko območje, PVD Sever Zasavje, in PVD Sever Ljubljana, člani OZVVS Slovenske Konjice, Vojnik ter ostali pohodniki.

V lepem vremenu nam je uspelo organizirati zelo lep pohod v zadovoljstvo vseh pohodnikov