Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Delegacija Odbora Mozirje se je udeležila prireditve "Vranov let"

objavljeno: 19. sep. 2013 10:18 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 19. sep. 2013 10:18 ]

V soboto 14.9.2013 se je delegacija odbora Mozirje v sestavi Slavko ŠMIGOC kot praporščak in člana Matjaž SLOKAN ter Marjan KRANJC st., v Gornjem Gradu, udeležila prireditve "Vranov let", ki jo je letos prvič organizoralo OZ borcev za vrednote NOB Mozirje. Prireditev je namenjena ohranjanju spomina na  točko, ki so jo med II. svetovno vojno prešli ubežniki. Prireditev je bila organizirana ob mednarodnem dnevu prijateljstva.

Zgodba Vranovega leta je resnična

Avgusta 1944 je v Ožbaltu pri Mariboru stotnija partizanskih borcev osvobodila 80 britanskih vojnih ujetnikov, Novozelandcev, Avstralcev, Angležev, ki so prestajali ujetništvo v taborišču Stalag XVIII D v Mariboru. V Ožbaltu, pri Mariboru, so popravljali železniško progo. Na Pohorju so jim partizani priključili še 9 Angležev in 10 Francozov. Ubežniki so prehodili v 14 dneh 280 km iz Ožbalta do Otoka. Od tam pa so z zavezniškim letalom odleteli v Bari v Italijo 18. septembra 1944 in se novembra 1944 srečno vrnili na svoje domove.

Zgodbo je opisal danes že 95-letni vodja ujetnikov, Ralph F. Churhces, v knjigi »Vranov let v svobodo« (knjiga je v izvirniku v angleškem jeziku in je prevedena tudi v slovenščino) je to reševanje vojnih ujetnikov natančno opisano.

Prehod čez Savo na poti Vranovega leta

Najtežja točka poti, ki so jo čez Slovenijo – do svoje rešitve – morali opraviti vojni ujetniki, je bil prehod čez reko Savo na lokaciji med zaselkoma Hotič in Zg. Log. Ker bi bilo praktično nemogoče, da prehoda tako številčne skupine preko reke ne bi zaznali okupatorji, so se na pobudo partizanov Kamniško-zasavskega odreda, ki so nadzirali partizanski koridor na reki Savi, civilni prebivalci dogovorili z Nemci, da bodo preko reke prevažali konje in vole, ki jih potrebujejo za kmečka opravila. To je povzročalo velik hrup, ki so ga izkoristili za prehod ujetnikov čez reko Savo. Med tovorjenjem živine so namreč partizanski borci – čolnarji sredi noči varno prepeljali čez deročo Savo vse vojne ujetnike.