Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Obiskali smo Goli otok in Krk

objavljeno: 24. okt. 2013 05:02 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 24. okt. 2013 05:02 ]
Na pobudo številnih članov smo ponovno obiskali Goli otok in Krk.  Na pot smose odpravili v soboto, 7. septembra 2013. Organizacijski odbor, predvsem Pavle, je z vso resnostjo  pristopil k organizaciji, da bi člani za čim manj denarja dobili čim več.  Le na vreme ni imel vpliva, zato smo s strahom čakali, ali nam jo bo spet zagodlo tako kot lani, ko smo morali izlet tik pred zdajci odpovedati.  Prijave so »letele« in avtobus je bil zaseden v nekaj dneh.  Jutro je bilo lepo, vremenska napoved pa ugodna.  Veselo smo se odpeljali proti Krku. Na poti smo pobrali še muzikanta Jožeta, ki nas je s svojimi šalami in igranjem zabaval ves dan, še posebej je popestril jutranjo vožnjo. Ob prvem postanku smo poskrbeli za želodčke, saj na izletu ne smemo biti lačni. Nekateri niso verjeli, da bo malica iz »prtljažnika«.  Pečena rebrca in kruh, ki jih je še sredi noči pekel v svoji pekarni naš član, so« prava malica, ne pa sendviči« so bili enotni člani. Na Krk smo prispeli okoli devet ure. Sonce je že pošteno grelo, zato je Pavle članom svetoval, naj vzamejo  na ogled otoka s sabo vodo ali sok, da ne bodo preveč žejni.
Takoj smo se  vkrcali na ladjo »Otac Roko«. Naš stari znanec, kapetan Alen, s  katerim smo že večkrat obiskali Goli otok, nas je ob prihodu prisrčno pozdravil in nam zaželel dobrodošlico. Sledila je obvezna dobrodošlica v tekoči obliki in sardelice za malico. Vožnja ob obalah otoka Krka je bila prijetna, Alen pa nam je povedal marsikaj zanimivega o Krku. Na Golem otoku, kjer je bilo zaradi prekrasnega vremena ta dan veliko turistov,  nas je pričakal vodič. Gospod je bil na otoku paznik v zaporih, zato mu je zgodovina otoka dobro poznana.  V dobrih dveh urah smo izvedeli marsikaj pretresljivega o krutih usodah ljudi, ki so se znašli na Golem otoku. Da se ne bi nikoli več ponovilo! Škoda, da nihče ne skrbi za objekte in propadajo, saj predstavlja del zgodovine in opozarja na čas, ki se ne bil smeg zgoditi. Tisti, ki so že večkrat obiskali Goli otok so se odločili za kopanje, raziskovanje otoka, ali pa osvežitev v bližnjem lokalu. Iz Golega otoka smo odpuli proti otoku Grgur in kmed plovbo zmazali kosilo. Na Grgurju  so bile iz političnih razlogov zaprte samo ženske. Tudi tukaj so nam zgodbe o njihovih usodah segle globoko v srce. Po ogledu pa smo se odločili še za  kopanje.
Topla voda in čisto morje je v nas prebudilo otroško razposajenost. Dobra volja je bila na višku, Jože pa je še naprej vlekel meh in zbijal šale.  Popoldan se je počasi nagibal k večeru in čas je bil za odhod. Mimo otoka galebov, kjer smo z ostanki malice in kosila nahranili ptice, ki so nam v zahvalo pozirale in nas spremljale nekaj časa.


Tisti, ki smo trenutke lovili s fotoaparati, pa smo bili nagrajeni še s čudovitim sončnim zahodom, ki nam je napolnil baterije in tudi fotokartice.  Mesto Krk je bilo že v temi, ko smo se vrnili v pristanišče. Še kratek sprehod ob obali, nakup kakšnega spominka in na avtobus. Utrujeni in zadovoljni, polni vtisov in novih spominov smo se vrnili v Celje.  Za nami je ostal še en dan, ki piše lepšo plat spominov.  Gremo naslednje leto spet?
Comments