Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Slovesnost ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

objavljeno: 3. dec. 2013 05:49 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. dec. 2013 05:49 ]
Delegacija društva se je udeležila slovesnosti ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, ki sta jo 26.10.2013, ki ista jo vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki organiziralli Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Dogodek številni štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Rdeča nit je bil zgodovinski diskurz bojev v Posavju.

Zbrane je nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič. Božič je v svojem goboru poudaril, da smo lahko "ponosni, da se ta proslava po 22-tih leti odvija ravno v naši vojašnici, ki nosi ime prvega padlega pripadnika TO v Posavju Jerneja Molana.

Slavnostni govornik je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Poudaril je, da je bila vojašnica Cerklje ob Krki eno najmočnejših središč jugoslovanske armade v Sloveniji. Vojašnica in to območje sta odigrala pomembno vlogo v slovenskem osamosvajanju. "Dejanja v času osamosvojitve so bila izraz junaštva vseh, ki so v usodnih trenutkih za narodne cilje zastavili najdragocenejše, svoje življenje. Ta izkušnja nas je politično in narodno povezala bolj kot karkoli drugega v naši novejši zgodovini." Poudaril je, da smo od leta 1991 sami odgovorni za stanje v naši državi in se ne moremo na nikogar izgovarjati. "Na svoji zemlji smo mi gospodar. Državo smo si priborili in ne glede kako z njo upravljamo, na vse težave in krizo, danes živimo v miru in to mora ostati naša največja vrednota."

Govorniku je predsednik PO ZVVS Posavje Rudi Smodič izročil spominske kovance 1991.

Program sta povezovala Jasmina Spahalič in Peter Teichmeister, v kulturnem sporedu pa so nastopili Policijski orkester, pevska zasedba Vox Posavje,učenci Osnovne šole Savo Kladnik Sevnica in podružnične Loka pri Zidanem mostu, mladi pevec Blaž Slemenšek ob spremstvu Mira Slemenška s harmoniko ter duo Adi Moškon (harmonika) in Bojan Kaplan (petje). Maja Jakše, učenka OŠ Sava Kladnika iz Sevnice, je prebrala svoji spis, ki je bil na natečaju literarnih del z naslovom Moja domovina izbran za najboljšega.

Na prireditvenem prostoru so si udeleženci lahko ogledali razstavo BIL SEM ZRAVEN, s katero Posavski muzej Brežice predstavlja dokumente iz obdobja osamosvojitve.

Po slovesnosti je sledilo družabno srečanje in ogled razstavljenih vojaških zračnih plovil.