Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Sodelovanje v programu SVIT - informacija

objavljeno: 19. feb. 2013 01:27 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 8. mar. 2013 17:00 ]

Podpis listine o podpori Programu Svit

10. januarja 2013 je bila v hotelu Union v Ljubljani novoletna čajanka Programa Svit. Na slovesnosti so predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih časnikov podpisali Listino o podpori Programu Svit, s katero so se te organizacije zavezale, da bodo njihovi člani in članice podpirali Program Svit in njegove cilje in po svojih močeh pomagali širiti zavedanje o bremenu raka na debelem črevesu in danki. Spodbujali bodo k dejavni udeležbi v presejalnem programu, k skrbi za lastno zdravje in k zmanjšanju bremena raka v Sloveniji. S to izjavo so se tudi pridružili prizadevanjem za ohranjanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije.

O Programu Svit

Moškim in ženskam, starim od 50 do 69 let, je namenjen državni program Svit - to je program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Ko boste povabljeni v program, je vsekakor modro, da na povabilo odgovorite in se vključite v program.

Program Svit omogoča odkrivanje prikritih krvavitev v blatu in po potrebi še natančnejšo preiskavo črevesa, ki pojasni vzrok prikrite krvavitve in načrtuje takojšnje učinkovito zdravljenje odkritih bolezenskih sprememb.

Program Svit lahko na leto reši življenje najmanj 200 prebivalcem Slovenije, mnogim pa prihrani veliko trpljenja, ki ga povzroči zahrbtna bolezen. Zaradi pravočasne odstranitve polipov v debelem črevesu in danki bo vsako leto v Sloveniji vsaj 300 obolelih za to obliko raka manj.

Uspeh Programa Svit je odvisen od vključitve čim večjega števila povabljenih v program in njihovega aktivnega sodelovanja.

Kako lahko pomagate Svitu

Program Svit zajema okrog 560 000 prebivalcev Slovenije. Gre za presejalni program, ki od vsakega udeleženca zahteva dejavno osebno udeležbo. Mnogi udeleženci programa bodo pri tem potrebovali pomoč:morda spodbudo, morda strokovni nasvet zdravstvenih delavcev, morda pomoč pri obisku osebnega zdravnika…

Kako lahko prostovoljci pomagajo programu svit?

Na mnogo načinov! Predvsem je dragoceno spodbujanje vseh, ki bodo v program povabljeni, naj v njem tudi res sodelujejo!

Program Svit je zasnovan v skladu z najsodobnejšimi medicinskimi spoznanji o raku na debelem črevesu in danki in z evropskimi  smernicami za kakovostno izvajanje presejalnih programov.
Ċ
ą