Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Spominski dan združenja Sever

objavljeno: 3. dec. 2013 06:39 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. dec. 2013 06:39 ]
Osrednja slovesnost ob spominskem dnevu Združenja Sever je letos potekala v dvorani Lopan v Mislinji. Organizatorja prireditve sta bila Združenje Sever in Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško.

1. decembra je minilo  24 let od napovedanega mitinga resnice v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike in to samo zato, ker je bil slovenski družbenopolitični in kulturni prostor od ostalih takratnih republik že mnogo bolj razgiban in živahen. Slovenski prostor se je že takrat učil dihati demokratično in pluralno.
Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice, je zaradi akcije poimenovane SEVER ideja propadla. Mitingu resnice je bilo enotno in odločno rečeno NE.

Zbrane sta nagovorila mislinjski župan Franc Šilak in predsednik Združenja Sever Miha Molan. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Janko Veber, ki je v svojem govoru dejal, da domovino jemljemo kot nekaj samoumevnega, pa čeprav je bilo potrebnega veliko napora, poguma in vztrajnosti, da smo prišli do tukaj, kjer smo.
Slovesnosti so se udeležili številni člani Združenja Sever in gostje, med njimi ranjeni in svojci padlih v vojni za Slovenijo 91, državni sekretar v MNZ Boštjan Šefic s sodelavci, generalni direktor policije Stanislav Veniger s sodelavci, brigadir Vojteh Mihevc in drugi predstavniki Slovenske vojske,   predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, predstavniki drugih policijskih stanovskih društev,  župani  koroških občin, in drugi.

Na slovesnosti

so bila podeljena najvišja priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever – Plaketa in Zlati znak Sever. Plakete Sever so prejeli Damjan Renko iz PVD Sever Gorenjska, občina Vuzenica, Pavlinič Krebs Irma in Udruga dobrovoljaca i veterana domovinskog rata – podružnica Vukovarsko-Sremske županije. Zlati znak Sever so prejeli Anton Ferme iz PVD Sever za celjsko območje, Stanislav Bezjak in Janko Zadravec iz PVD Sever Maribor, Bojan Kopač, Silvo Možek in Vesna Vičič iz PVD Sever Specialna enota, Policijski upravi Celje in Ljubljana, Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno ter Občine Dravograd, Kamnik, Mislinja, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče.

V kulturnem programu so nastopili Moški pevski zbor Šmartno, kantavtor Milan Kamnik in Policijski orkester pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča.