Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Svečano razvitje prapora Odbora Šentjur

objavljeno: 30. jun. 2013 07:46 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 30. jun. 2013 08:04 ]
Odbor Šentjur je konec leta 2011 pričel z aktivnostmi za nabavo lastnega prapora. Člani odbora želijo dostojno in ponosno zastopati policijske veterane na občinskih proslavah, kar pa vedno ni mogoče, saj vseh 9 odborov razpolaga samo s 4 prapori. Občini Šentjur in Dobje sta prisluhnili željam in za nabao prapora prispevali del sredstev iz proračuna, kar pa na žalost ni bilo dobolj. Predsednik odbora Dušan Polenšek se je s prošnjami obrnil še na vse krajevne skupnosti in nekatere organizacije v občini.
Svečano razvitje prapora je potekalo na predvečer dneva državnosti 24. junija 2013 pred Policijsko postajo Šentjur. Za začetek je Doris Lukman v slovenski narodni noši zapela slovensko himno. Franc Kokot, ki je bil v letu 1991 komandir PP Šentjur, je postrojil veterane in predal raport županoma Občine Šentjur mag. Marku Diacciju in občine Dobje Francu Leskošku. Predsednik Odbora Šentjur Dušan Polenšek je je poudaril, da jim je v desetdnevni vojni, ki je bila v resnici veliko daljša, bilo dano, da so aktivno sodelovali v vseh procesih. Na žalost pa je tudi ta vojna na našem območju terjala svoj dave, življenje mladega miličnika Stanka Straška iz Ponikve, ki je padal v zasedi na ljubljanskih ulicah. Z novim praporom se bo Odbor Šentjur, ki šteje preko 70 članov, dostojno pridružili ostalim sorodnim organizacijam in dostojno zastopali veterane na vseh prireditvah v občinahŠentjur in Dobje.  Veteranom sta spregovorila oba župana in komandir PP Šentjur Ludvik Petrič, ki je veterane po končanem razvitju povabil na ogled Policijske postaje, ki je bila v času vojne njihov drugi dom.  Zapeli so tudi pevci Moškega pevskega zbora Šentjur. Prapor sta razvila oba župana, Dušan Polenšek pa izročil  Antonu Gradišniku, ki je postal novi praporščak. Ta se je z novim praporom dotaknil vseh postrojenih in na simboličen način postal eden izmed njih. Predsednik društva Anton ŠMID in Dušan Polenšek sta podelila  priznanja  številnim zaslužnim, ki so prispevali za nov prapor, pa tudi veteranom. Podelili so bronaste, srebrne in zlate znake. Zlati znak je prejel Branko Bezgovšek.  Podelili smo še 4 spominske plošče družinam, ki so v času osamosvojitvenih procesov na svojih domovih tajno čuvali orožje tedanje milice. Spominske plošče prejeli Jože Zdolšek, Srečko Pušnik, Hinko Pap in Martin Prodnik.
Po svečanem razvitju smo se veterani in praporščak z novim praporom udeležili še osrednje občinske proslave ob dnevu državnosti, ki je bila v OŠ Hruševec.

Še enkrat se zhavljujemo občinama Šentjur in Dobje za prispevek  ter vsem ostalim donatorjem, ki so pomagali pri nabavi novega prapora.