Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Zimski pohodo veteranov na Arihovo peč

objavljeno: 9. mar. 2013 22:56 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 9. mar. 2013 22:57 ]

Veterani PVD  Sever za celjsko območje - Odbora Celje,  smo se v nedeljo, 3.3.2013 udeležili zimskega pohoda na Arihovo peč v Avstriji ,ki je posvečen padlim partizanom, ki so jih Nemci po izdaji ustrelili 12. februarja 1945 leta.

Leseni bunker pod Arihovo pečjo, mimo katerega gremo pohodniki,  je bil v 2. svetovni vojni sedež Krajevnega odbora Osvobodilne fronte za Beljak in je nudil zatočišče do 20 partizanom. Ko sta nemška policija in „volksturm“ po izdaji v zgodnjih jutranjih urah 10. februarja 1945 napadla bunker, je v hajki padlo 8 partizanov (4 ženske, 4 moški). Samo trem je uspel pobeg. Da bi ustrahovali prebivalstvo so trupla umorjenih partizanov v Šentpetru naga in zmaličena zmetali ob rob ceste in jih nato zagrebli v Dravljah na obrežju Drave. Šele po vojni so jih prekopali in jih položili na šentjakobskem pokopališču v skupni grob.

V spomin na hajko pod Arihovo pečjo prirejajo Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož vsako leto na prvo nedeljo v marcu spominski pohod.

Ob prijetnem druženju in dobri organizaciji Slovenskega planinskega društva Celovec smo preživeli kar nekaj uric v lepem sončnem vremenu in obilici snega.

Pohod je postal naša stalnica, z njim vsako leto počastimo spomin na padle borce.