Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Delegacija na slovesnosti ob dnevu slovenske zastave na Geossu

objavljeno: 10. apr. 2013 23:45 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 10. apr. 2013 23:48 ]

Delegacija Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje s praporom  se je v nedeljo, 6.4.2013 udeležila slovesnosti ob dnev
u slovenske zastave, ki jo od leta 1998 dalje vsako leto organizira društvo Heraldica Slovenica v Geossu v Spodnji Slivni pri Vačah. Na žalost smo bili edini predstavniki veteranov Sever in naš prapor je bil edini, ki je zastopal policijske veterane. Na prizorišču smo skupaj z OZVVS Celje zastopali celjske veterane. Mrzla nedelja je tudi sicer na slovesnost privabila malo manj ljudi, kot je običajno.

Slovesnost je organizirana v spomin na 7. april 1848, ko je študent Lovro Toman v Ljubljani  prvič izobesil slovensko zastavo.
S tem
so se slovenski študenti odzvali na nemško zastavo, ki so jo z Ljubljanskega gradu izobesili nemški pripadniki narodne straže. Na spletni strani društva Heraldica je zapisano, da je namen svečanosti  ohranjanje slovenske nac
ionalne identitete.

Slavnostni govornik je bil predsednik države Borut Pahor. Med slovesnostjo se je vpisal v zlato knjigo novoizvoljenih predsednikov, ali kakor so dejali organizatorji . "so ga ustoličili".

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti poudaril, da je zastava simbol naše identitete in pripadnosti domovini. Ob tem se je zavzel za večjo vlogo državnih simbolov Slovenije, je poročal Radio Slovenija.

Večjo vlogo državnih simbolov Slovenije bo, kot je obljubil Pahor, spodbujal s svojim zgledom. "Morda ste opazili, da sem kot predsednik republike na športne in tudi druge prireditve začel hoditi z zastavo," je dejal in dodal, da s tem želi spodbujati ljudi, da v zastavi vidijo "inspiracijo in pripadnost nečemu, kar je dobrega in nas povezuje".

Na slovesnosti je bil prisoten tudi kardinal Rode.


Predsedniku Pahorju so čestitatli  za prihajajoči "abraham" in mu izročili
priložnostno darilce.  Po končani slovesnosti se je predsednik Pahor z veseljem pogovarjal in fotografiral z nami.
Comments