Novice‎ > ‎Novice 2013‎ > ‎

Zmanjšanje pokojnin po ZUJF - Zahteva za izplačilo zakonitih zamudnih obresti

objavljeno: 18. jul. 2013 00:24 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 18. jul. 2013 00:24 ]
Avtor: ZS - Anton Pozvek

V zvezi z popravo krivično odvzetega dela pokojnin naj opozorimo, da imajo upravičenci poleg vračila dela neizplačanih pokojnin pravico zahtevati tudi zamudne obresti, zlasti ker se drugi in znatni del razlike izplačuje šele maja 2014. To možnost upravičencem daje določba prvega odstavka 378. člena Obligacijskega zakonika. Le-ta določa da dolguje dolžnik, ki zamudi z izpolnitvijo, poleg glavnice tudi zamudne obresti, vendar pa je v dispoziciji upnika, da jih zahteva ali pa ne.

Zato svetujemo, da vsi upokojenci, ki so z junijskim izplačilom pokojnine prejeli tudi del pripadajoče razlike dela neizplačane pokojnine po ZUJF-u, v roku 15 dni od vročitve odločbe vložijo pritožbo zoper odločbo, s katero naj zahtevajo izplačilo zakonitih zamudnih obresti.

Vzorec pritožbe na izdane odločbe ZPIZ v zvezi z izplačilom pripadajočih razlik pokojnin na podlagi Zakona o odpravi posledic razveljavitve drugega, tretjega in četrtega odstavka 143. člena ZUJF je priložen.

ĉ
PVD sever Celje,