Novice‎ > ‎

Novice 2016

Predstavitev aktivnosti milice 1990-1991 učencem OŠ Petrovče z obiskom Kadetnice

objavljeno: 29. dec. 2016 08:04 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]V sredo 30.11.2016 smo skupaj z ZVVS Sp. savinjske doline izvedli predstavitev aktivnosti v času osamosvojitvenih procesov in vojne za R Slovenijo učencem devetih razredov osnovne šole Petrovče. Tokrat je bila predstavitev nekoliko drugačna in sicer smo cca 60 učencev organizirano (z avtobusom in kombijem) peljali v vojašnico generala Maistra (Kadetnica) v Maribor. Med potjo smo jim na avtobusu preko zvočnika predstavili svoje aktivnosti in naš prispevek k osamosvojitvi, v vojašnici pa jih je prevzela kostusinja muzeja osamosvojitvene vojne in jih skupaj z nami organizirano popeljala skozi muzej. Pri tem je izčrpno opisala posamezne eksponate in jih lepo umestila v tok dogodkov osamosvajanja naše domovine.V drugem delu so si učenci ogledali tudi zgodovinsko zbirko orožja v muzeju.

To je bil prvi takšen primer sodelovanja z osnovno šolo, sam ga ocenjujem kot zelo kvalitetno predstavitev in nepozaben dan za učence. Veterani želimo mladim tudi s takimi dnevi vzpodbujati ljubezen do domovine in zavest, da  samostojna Slovenija ni nastala sama od sebe, ampak smo se zanjo morali boriti, nekateri pa so ji podarili največ, kar lahko - svoja življenja.

Rado Gašparič, predsednik Odbora Žalec
Srečanje družin - hraniteljev orožja 1990-91 Spodnje savinjske doline

objavljeno: 29. dec. 2016 07:31 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:53 ]


V petek 25.11.2016 zvečer smo člani PVD Sever za celjsko območje - Odbor Žalec in OZVVS Spodnje  savinjske doline pod pokroviteljstvom občine Prebold organizirali že šesto srečanje družin, ki so  v času osamosvojitvenih procesov Slovenije na svojih domovih tajno skladiščile in čuvale orožje tedanje Postaje milice Žalec  in TO. Srečanje je potekalo v Hotelu Prebold. Srečanja so se udeležili tudi štirje župani in dva podžupana Spodnjesavinjskih občin. Navzoče sta poleg župana občine Prebold pozdravila Adi Vidmajer in Rado Gašparič, predstavnika obeh vetreranskih organizacij tega območja  in se jima ponovno zahvalil za njihov nesebični pogum in prispevek k osamosvajanju Slovenije. Kulturni program so pripravili učenci OŠ Prebold-

 Od družin, ki so čuvale orožje milice, so se srečanja udeležile štiri družine. Zahvaljujemo se jim za udeležbo, tistim pa, ki se zaradi bolezni srečanja  niso mogli udeležiti,  pa želimo čimprejšnje okrevanje.  In seveda vsem srečno in zdravo 2017!

Untitled

objavljeno: 17. nov. 2016 02:35 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:53 ]


Slovesnost v počastitev dneva suverenosti v Mozirju

objavljeno: 7. nov. 2016 22:46 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]

Člani obeh veteranskih organizacij Zgornjesavinjske in Zadrečke doline so počastili Dan suverenosti z osrednjo občinsko slovesnostjo, ki ej bila 24.10.2016 v Mozirju. S tem so počastili spomin na enega ključnih dogodkov v osamosvajanju Slovenije, ko je iz Koprske luke z ladjo odplul še zadnji vojak JLA.

Jože Rojšek, predsednik PVD Sever za celjsko območje - Odbor Mozirje in Maks Slatinšek, predsednik OZVVS Zgorjesavinjske in Zadrečke doline sta v svojih govorih  predstavila vlogo veteranov v tem obdobju. Veterane in navzoče je pozdravil tudi župan občine Mozirje g. Ivan Suhoveršnik.
Kulturni program so popestrili učenci OŠ Mozirje in Koledniki.

O slovesosti  so poročale tudi Savinjske novice (v priponki)

Zaključno druženje članov društva - vabilo

objavljeno: 4. nov. 2016 09:57 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:53 ]

Na podlagi letnega načrta dela in sklepa  13. redne seje UO PVD Sever za celjsko območje vabimo člane na druženje ob zaključku leta, ki bo v  soboto 19.11.2016. Vabilo na zaključno druženje je v priponki.

Prevozi v Slovenske Konjice bodo predvidoma organizirani z dvema avtobusoma in sicer:

-  prvi avtobus -  ob 06:00 uri odhod iz Mozirja v Velenje (AP 06:30), v Žalec (AP 07:00) in nato v Celje (dvorana Zlatorog 07:15) Predviden prihod v Slovenske Konjice okoli 8.ure

-  drugi avtobus odpelje ob 06:00 uri iz Laškega in pobira še  v Celju (zunanje postajališče 06:15), nato v Šentjuru (AP 06:35), v Šmarju (AP 07:00), Rogaška Slatina (AP 07:15) in nato v Slovenske Konjice - previden prihod okoli 07:55 ure.

Glede na skupno število prijavljenih bomo udeležence iz Celja razporedili na oba avtobusa.

Prijavite se lahko pri vaših predsednikih odborov,  ali  po elektronski pošti na info@veteransko-drustvo-sever.si .

8. Hohlerjev spominski pohod

objavljeno: 4. nov. 2016 07:23 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:51 ]


V soboto 8. oktobra 2016 je PVD Sever za celjsko območje, odbor Slovensko Konjice - Vitanje - Zreče  organiziral že 8. Hohlerjevspominski  pohod.

Pohodniki smo se zbrali z ob 8. uri pred  Policijsko postajo Slovenske Konjice,  od koder smo krenili na 8. Hohlerjev pohod.
Pot nas je vodila skozi staro mestno jedro do pokopališčav  Slovenskih Konjicah, kjer smo se poklonili v spomin Konradu Hohlerju, hranitelju orožja takratne Postaje Milice Slovenske Konjice ter mu prižgali svečo. Po kratkem postanku smo nadaljevali pot proti lovski koči Štepih na Konjiški gori pod Stolpnikom, kjer smo vsi dobre volje zaključili pohod ter nadaljevali s prijetnim druženjem.
Vsak pohodnik je dobil spominsko majico, diplomo za udeležbo na pohodu, topel obrok hrane in pijačo, ob 14. uri, pa smo se z avtobusom vrnili v Slov. Konjice.

Pohod je potekal v tovariškem vzdušju, za kar bi se zahvalil vsem udeležencem in vas ob tej priložnosti že sedaj povabili na 9. Hohlerjev pohod, ki bo naslednje leto.

Za pomoč pri izvedbi pohoda se iskreno zahvaljujemo pokroviteljicama - občinama Slovenske Konjice in Zreče.

6. strelski memorial Marjana Ojsterška

objavljeno: 24. okt. 2016 06:35 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:51 ]

V petek, 14. 10. 2016 s pričetkom ob 11.30 uri je na strelišču »Tone Bostič« v Zidanem mostu,  PVD Sever za celjsko območje – odbor Laško, organiziral 6. memorial Marjana Ojsterška, v streljanju z malokalibrsko puško in v pikadu. Balinarski klub Zidani most pa je organiziral tekmovanje v balinanju. S športnim tekmovanjem smo počastili spomin na pokojnega policista PP Laško, Marjana Ojsterška, veterana osamosvojitvene vojne za Slovenijo in aktivnega člana našega  veteranskega društva SEVER.

Na tekmovanje smo povabili člane PVDS za Celjsko območje, PVDS Zasavje, SD Tone Bostič  in sorodna veteranska društva OOZVVS Celje in Laško.

Tekmovanja v streljanju z malokalibrsko puško, pikadu in balinanju se je udeležilo 9 ekip, med njimi so bili tudi veterani iz odbora Mozirje, Celja in odbora Laško. Največ tekmovalcev je prišlo iz Policijskega veteranskega društva Zasavje in veteranskega društva OOZVVS Celje.  

Prehodni pokal na 6. memorialu je osvojila ekipa PVDSC – odbor Laško. Posameznim trem najboljšim tekmovalcem v streljanju in pikadu smo podelili medalje. Balinarski klub Zidani most, ki je v sklopu memoriala organiziral tekmovanje v balinanje pa je najboljšim trem ekipam podelil pokale.

6. memoriala se je ob zaključku športnega srečanja udeležila tudi družina pokojnega Marjana Ojsterška. Prav tako se je srečanja udeležil tudi predsednik PVDS za celjsko območje Tone Šmid in sekretar društva Stane Malgaj. Memoriala se je udeležilo 54 veteranov, katerega je odprl Ivan Ržen, predsednik PVDSC – odbor Laško.

Rezultate si lahko ogledate v priponki.

Družabno srečanje  se je zavleklo v pozne popoldanske ure, kjer smo obujali spomine na pokojnega Marjana Ojsterška in na osamosvojitveno obdobje Slovenije.

                                                                                                  Predsednik PVDSC - odbor Laško

                                                                                                                       Ivan Ržen


 

ŠPORTNE IGRE IN DRUŽABNO SREČANJE VETERANOV SPODNJESAVINJSKE DOLINE 2016

objavljeno: 16. okt. 2016 05:01 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]

V soboto 03.09.2016  so v Rekreacijskem centru Gaj Prebold potekale športne igre z družabnim srečanjem veteeanov Spodnjesavinjske doline. .


Organizator letošnjih iger je bilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Sp. Savinjske doline. Srečanja se je v prekrasnem vremenu udeležilo okoli 120 udeležencev.

Tudi letos je bil moto iger druženje in šele nato športni rezultati, vendar je športni duh naredil svoje in igre so bile še kako zanimive.Pomerili smo se v naslednjih panogah:

  1. BALINANJE,
  2. PIKADO,
  3. STRELJANJE Z ZP,
  4. ODBOJKA,
  5. ŠAH, in
  6. TENIS

Najboljši posamezniki so prejeli medalje, najboljše ekipe pa pokale. Člani našega odbora Sever Žalec smo dosegli odlične rezultate in sicer:

Ekipno: Streljanje Moški 1. mesto; Ženske 2. mesto

              Pikado     1. mesto  

              Odbojka   2. mesto

 

Posamezno: 1. mesto v streljanju in v pikadu je osvojil PAVLIČ Jože.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke, posebej Jožetu Pavliču, izpostaviti pa je potrebno tudi odbojkarsko ekipo, ki ji je za las ušlo prvo mesto. In pa seveda žensko ekipo v streljanju. Vsem ostalim pa hvala, da so s svojo prisotnostjo popestrili lep športno-družaben dogodek ob prekrasnem vremenu.

Tudi letošnje srečanje in igre so potekale pod pokroviteljstvom občine Prebold pri izvedbi pa so sodelovali društvo upokojencev in športno društvo Partizan Prebold. Vsem se iskreno zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje.


Rado Gašparič, predsednik Odbora Žalec


Odkritje spominske plošče ob 25. obletnici zavzetja skladišča orožja v Zaloški gorici

objavljeno: 29. jun. 2016 06:16 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]

OZVVS Spodnje savinjske doline je v spomin na zavzetje večjega skladišča MES, ki ga je imela JLA v Zaloški Gorici, postavila spominsko obeležje, ki sta ga skupaj dne 20.06.2016 ob 17.00 uri slavnostno odkrila predsednik  Zveze veteranov vojne za Slovenijo  Ladislav Lipič in predsednik OZVVS Spodnje Savinjske doline Adi Vidmajer. Odkritje je potekalo ob kulturnem programu, ki ga je povezovala Lidija Koceli. Ob tem sta oba predsednika v svojem govoru poudarila pomen zavzetja skladišča v času vojne za Slovenijo in posebej poudarila, da je bilo zavzetje izvršeno zelo taktično brez boja in žrtev, kar si lahko štejemo v čast. Pri odkritju smo bili prisotni  člani obeh veteranskih organizacij; OZVVS in PVD Sever  s predsednikom društva Antonom ŠMIDOM ter visoki gostje,župani spodnjesavinjskih občin in    dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever.

V nadaljevanju dneva smo se  ob 19.00 uri udeležili osrednje občinske proslave v počastitev dneva državnosti v Domu II slovenskega Tabora v Žalcu, ki ga je organizirala Občina Žalec.  Slavnostni govornik,  predsednik Združenja Sever dr. Tomaž ČAS  je za govor prejel močan aplavz udeležencev. Dotaknil se je vloge veteranov v vojni za samostojno Slovenijo in okrcal poskuse potvarjanja zgodovine. Slovesnost je z  bogatim kulturnim programomzaključila Manca Izmajlova, ki nas je s svojim mini koncertom "Pesmi mojih krajev" popeljala stran od vsakdanjih skrbi.


Prejeli smo priznanje občine Prebold

objavljeno: 27. jun. 2016 01:59 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]

Občina Prebold je na slovesnosti 23.06.2016, ki jo je priredila v čast njihovega občinskega praznika in hkrati proslave ob dnevu državnosti podelila tudi priznanja občine.

Med dobitniki priznanj smo bili letos tudi mi. Prejeli smo POSEBNO PRIZNANJE naslovili so ga Zvezi policijskih veteranskih društev SEVER z razlogom za izjemno delo pri nastanku in obrambi Republike Slovenije. v obrazložitvi med drugim piše:

 "Ob 25 letnici Samostojnosti države Slovenije Občina Prebold podeljuje policistom in njihovi veteranski organizaciji, ki združuje veterane z območja Savinjske doline, posebno priznanje Občine Prebold za izjemno delo pri nastanku in obrambi samostojne države".

Priznanje je prevzel predsednik odbora Žalec Rado Gašparič.

Avtor: Rado Gašparič1-10 of 36