Novice‎ > ‎Novice 2016‎ > ‎

Odprtje razstave Oaza miru - Celje 1991

objavljeno: 6. jun. 2016 08:42 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]
2.6.2016 je bila v počastitev petindvajsete obletnice samostojnosti Slovenije na Trgu celjskih knezov v Celju odprta razstava na prostem -  “Oaza miru – Celje 1991″. Razstava plod sodelovanja Muzeja novejše zgodovine Celje, Mestne občine Celje, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje in Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje - Odbora Celje.

Za glasbene vložke je poskrbel kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske.

Ob otvoritvi razstave so prisotne nagovorili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je med drugim izpostavil, da je še čas, da delamo drzne načrte in zremo v svetlo prihodnost. “Če bomo znali stopiti skupaj, najti nekaj tiste pozitivne energije izpred petindvajsetih let, nam bo to zagotovo uspelo, kot nam v dobri meri uspeva v našem knežjem mestu.

Zbrane pa je nagovoril tudi tedanji poveljnik 8. pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe mag. Viktor Krajnc, ki je uvodoma povedal, da bo razstava veterane in mimoidoče spominjala na tisti prelomni čas, ko smo Slovenci dočakali uresničitev večstoletnih sanj o osamosvojitvi. Spomnil je na nekaj aktivnosti, ki so jih takrat na obrambno-varnostnem področju izvajali TO, civilna obramba in milica na območju Celja in okolice in s tem prispevali k osamosvojitvi Slovenije.

Več o razstavi je povedala avtorica razstave Darja Jan, ki se je na koncu zahvalila vsem, ki omogočili, da je razstava zagledala luč sveta,  med drugim tudi obema veteranskima organizacijama za pomoč pri zbiranju slikovnega gradiva. Otvoritve sza se udeležili poleg predsednika društva tudi delegacija Odbora Celje in Odbora Mozirje.

Razstavo si lahko ogledate o konca junija.