Novice‎ > ‎Novice 2016‎ > ‎

Predstavitev aktivnosti milice 1990-1991 učencem OŠ Petrovče z obiskom Kadetnice

objavljeno: 29. dec. 2016 08:04 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]

V sredo 30.11.2016 smo skupaj z ZVVS Sp. savinjske doline izvedli predstavitev aktivnosti v času osamosvojitvenih procesov in vojne za R Slovenijo učencem devetih razredov osnovne šole Petrovče. Tokrat je bila predstavitev nekoliko drugačna in sicer smo cca 60 učencev organizirano (z avtobusom in kombijem) peljali v vojašnico generala Maistra (Kadetnica) v Maribor. Med potjo smo jim na avtobusu preko zvočnika predstavili svoje aktivnosti in naš prispevek k osamosvojitvi, v vojašnici pa jih je prevzela kostusinja muzeja osamosvojitvene vojne in jih skupaj z nami organizirano popeljala skozi muzej. Pri tem je izčrpno opisala posamezne eksponate in jih lepo umestila v tok dogodkov osamosvajanja naše domovine.V drugem delu so si učenci ogledali tudi zgodovinsko zbirko orožja v muzeju.

To je bil prvi takšen primer sodelovanja z osnovno šolo, sam ga ocenjujem kot zelo kvalitetno predstavitev in nepozaben dan za učence. Veterani želimo mladim tudi s takimi dnevi vzpodbujati ljubezen do domovine in zavest, da  samostojna Slovenija ni nastala sama od sebe, ampak smo se zanjo morali boriti, nekateri pa so ji podarili največ, kar lahko - svoja življenja.

Rado Gašparič, predsednik Odbora Žalec