Novice‎ > ‎Novice 2016‎ > ‎

Proslava v počastitev dneva zmage v Letušu

objavljeno: 25. maj 2016 02:35 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:52 ]
Zveza borcev za  vrednote narodno osvobodilne vojne Žalec, Krajevna organizacija Braslovče in Občina Braslovče so  v Letušu, prav na Dan zmage  nad fašizmom in na Dan Evrope, 9. maja pripravile slovesnost in  srečanje borcev in udeležencev narodno osvobodilne vojne. Prireditve sta se udeležili tudi delegaciji odbora Žalec in Mozirje s praporščakoma in praporoma društva.

Na prireditvi je navzoče nagovorila podžupanja občine Braslovče. Na prireditvi so nastopili otroci vrtca iz Letuša, OŠ Braslovče in Letuša ter godba iz Prebolda. Slavnostna govornica pa je bila ministrica za obrambo RS mag. Andreja KATIČ. V svojem govoru je ministrica poudarila, da je dan zmage velik praznik. Po njenih besedah je bil 9. maj 1945 dan, ko je partizanski boj za svobodo skupaj z zavezniki zmagal nad zločinskim zavojevanjem sveta, in dan, ko je mir premagal sovraštvo!

Oborožen upor je bil po ministričinih besedah tisto prelomno dejanje, ki je preprečilo, da bi nas okupator uničil in izkoreninil identiteto našega naroda. To je bila edina mogoča pot k osvoboditvi in združitvi vseh Slovencev ter hkrati podlaga za to, da je Slovenija pozneje v preizkušnji osamosvojitvene vojne lahko postala samostojna in suverena država. »To je bila spet točka v naši novejši zgodovini, ko je bilo treba za našo ohranitev in plemenite cilje poseči po oboroženem uporu,« je še dejala ministrica ter izrazila priznanje in spoštovanje tudi vsem osamosvojitvenim borcem teritorialne borbe in slovenske policije.

Njena zaključna misel je bila, da smo, čeprav smo majhen narod, sposobni zmagovati ter da smo narod, ki je uporen, se ne vda in zna preživeti.