Novice‎ > ‎Novice 2016‎ > ‎

Zimski pohod članov na partizansko Arihovo peč

objavljeno: 29. feb. 2016 01:06 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 5. jan. 2017 15:54 ]

V nedeljo 28.2.2016 smo se veterani Policijsko veteranskega društva Sever za celjsko območje odbora Celje,Mozirje in Slovenske Konjice,udeležili tradiconalnega pohoda na Arihovo peč v Avstriji in počastili spomin na padle partizane.Tokrat smo imeli zelo veliko smolo z vremenom vendar smo vsi udeleženci s ponosom izrazili poklon padlim borcem.Pohoda se je udeležili 12 članov..

Leseni bunker pod Arihovo pečjo je bil v 2. svetovni vojni sedež Krajevnega odbora Osvobodilne fronte za Beljak in je nudil zatočišče do 20 partizanom. Ko sta nemška policija in „volksturm“ po izdaji v zgodnjih jutranjih urah 10. februarja 1945 napadla bunker, je v hajki padlo 8 partizanov (4 ženske, 4 moški). Samo trem je uspel pobeg. Da bi ustrahovali prebivalstvo so trupla umorjenih partizanov v Šentpetru naga in zmaličena zmetali ob rob ceste in jih nato zagrebli v Dravljah na obrežju Drave. Šele po vojni so jih prekopali in jih položili na šentjakobskem pokopališču v skupni grob.

V spomin na hajko pod Arihovo pečjo prirejajo Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož vsako leto na prvo nedeljo v marcu spominski pohod, katerega se vrsto let udeležujejo tudi člani našega društva.