Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

30. spominski pohod veteranov na Triglav

objavljeno: 16. sep. 2015 01:44 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 16. sep. 2015 01:48 ]
Člani društva smo se tudi letos v velikem številu udeležili letošnjega že 30. spominskega pohoda borcev, vojnih veteranovin častnikov  na Triglav ter zaključne slovesnosti 11.7.2015 na Pokljuki, ki je sovpadala z obeleženjem 70. obletnice konca 2. svetovne vojne.

Letos je pohodnike, kar 518 jih je bilo,  spremljalo lepo vreme, tako da se jh je večina vzpela na vrh našega očaka.10. julija v popoldanskih urah je bila najprej krajša slovesnost pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava, nato pa še osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu Marjan Bohinc, generalni direktor policije Marjan Fank, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever (celoten govor je v prilogi prispevka). V kulturnem programu so sodelovali kvartet Slovenske vojske, pohodniki pevci Partizanskega pevskega zbora in drugi udeleženci pohoda.

Naše pohodnike smo na Pokljuki pričakali z okrepčilom in napitki

Zaključna slovesnost se je pričela s prihodom Gardne enote SV, 106 praporščaki borčevskih, veteranskih in domoljubnih
organizacij in društev ter številnimi pohodniki.

Publika je z močnim aplavzom pozdravila prisotnost treh še živečih članov partizanske patrulje, ki so leta 1944 na vrhu Triglava razvili slovensko zastavo.

V kulturnem delu programa,  so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, solist Darko Peterman ter učenke in učenci OŠ Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica – podružnice Koprivnik.

Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora in podžupanja občine Gorje, Franc Kramar, župan občine Bohinj, osrednji govornik pa je bil generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik GŠSV. Med ostalim je dejal: »S spominskimi pohodi na Triglav ohranjamo spomin na dogodke, ki krepijo našo slovensko samozavest« Po njegovih besedah je Triglav simbol, ki Slovencem daje moč in nas povezuje. »Je simbol naše vztrajnosti in zgodovinske pripadnosti ozemlju, ki smo ga obranili skozi stoletja.« Zato je pozval, naj bomo ponosni na svojo zgodovino ter s spoštljivim odnosom do preteklosti zagotovimo prihodnost sedanjim in prihodnjim generacijam.

Zaključek slovesnosti je zaokrožil Partizanski pevski zbor s pesmijo Vstala Primorska, Pevcem pridružila številna publika.

Kot vsako leto je tudi zokrat Pokljuka pokala od domoljubja in v naših ušesih so še dolgo odzvanjale partizanske pesmi.

Se vidimo naslednje letzo na 31. spominskem pohodu!

Na spodnji povezavi si lahko ogledate kratek posnetek slovesnosti na Pokljuki (URL videoposnetka):