Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Slavnostna akademija v počastitev 25. obletnice MSNZ

objavljeno: 23. nov. 2015 08:42 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 23. nov. 2015 08:42 ]

V Narodnem domu v Celju je bila 24.9.2015 svečana akademija, s katero smo počastili 25-letnico Manevrske strukture narodne zaščite. Pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje sta jo pripravila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Celje in Policijsko veteransko društvo Sever za celjsko območje – odbor Celje.

Program je povezovala Milena Trbulin, ki je uvodoma dejala:
"Jeklena volja, neupognjen vrat,
Prijatelj stanoviten, človek zlat.
V nevihti mož, naprej, pokonci glavo!
Visoko nosil sveto je zastavo."

To je misel, ki so jo  današnji gostitelji zapisali v vabilu, nastala pa je že  daljnega  leta   1889,  ko jo je  v čast  Frana Levstika ob  postavitvi njegovega  spomenika  v  Velikih  Laščah,  ko  se  je   na  eni  največjihprireditev  tistega  časa,  manifestiralo  slovenstvo  v  najštevilnejši in najčistejši obliki,   spisal Josip Stritar.

25-let  nazaj, v  prelomnem letu 1990 je slovenska družba znova  doživljala korenito  spreminjanje  ustaljenih  navad.  Tudi na obrambnem in varnostnem področju.  Na državni  ravni je takrat  nastal projekt Manevrska struktura narodne  zaščite,  ki  je imel vojaško in policijsko komponento. Z današnjo svečanostjo bomo obudili spomin na takratno dogajanje.

Zbrane so nagovorili podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk, v imenu društva Sever Franc Bevc (njegov govor si lahko v celoti preberete v priponki)  ter slavnostni govornik polkovnik Vojko Adamič.

Slavnostni akademijo je zaključil Policijski orkester s krajšim repertoarjem.

Po končani prireditvi so se udeleženci zadržali na skromni zakuski.

ĉ
PVD sever Celje,