Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju v Celju

objavljeno: 3. maj 2015 09:59 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 3. maj 2015 10:06 ]
Policijsko veteransko društvo za celjsko območje - Odbor Celje vsako leto sodeluje pri organizaciji slovesnosti on dnevu upora proti okupatorju. Letos je bila organizacija naša skrb.
23.4.2015 se je park svobode v Celju odel v modro in zeleno barvo, saj se je slovesnosti udeležilo lepo število članov obeh veteranskih organizacij v slavnostnih uniformah.  Ob zvokih bobna iz kvinteta Policijskega orkestra so na prizorišče pod vostvom praporščaka Antona Anderliča prikorakali številni prapori društev. Slavnostni govornik je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever - Združenja Sever. Pred slovesnostjo je slavnostnega govornika na Mestni občini Celje sprejela podžupanja mag. Darja Turk. Vpisal se je v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Dr. Tomaž Čas je na slovesnosti v Parku svobode med drugim povedal: »Danes vsi radi govorimo o domoljubju. Ob tem je potrebno vedeti, da se v sodobni družbi, predvsem pa v domoljubni družbi, lahko opiramo na druge ljudi, lahko jim zaupamo, ker vemo, da so domoljubni. Če takega zaupanja ni, je prostor odprt za manipulacije s čustvi ljudi, za nepotrebno in drago politizacijo različnih vprašanj. Občutek skupne identitete, pripadnosti določeni skupini, občutek, da so drugi ljudje del nas, nam pomaga, da ohranimo odnos medsebojnega zaupanja in solidarnosti, ki je državljanom potreben. Pri tem pa ni potrebno iti predaleč nazaj, da osmislimo ravnanje Slovencev, ob vedenju, da so se za svojo domovino borili od svojega nastanka naprej, seveda v začetku manj uspešno in prepoznavno, kot pa smo lahko to osmislili v novejši zgodovini. Tudi v bivši skupni državi Jugoslaviji smo izražali ljubezen do države in vseh narodov v njej, bližja pa nam je bila naša ožja domovina - Slovenija, slovenski narod, narodnostne vrednote (vrednote slovenskega naroda), svoja lastna identiteta, ki je bila vezana na identiteto slovenskega naroda, na domoljubje Slovencev.«

Kulturni program je pripravila Gimnazija Celje – Center, nastopil je tudi kvintet Policijskega orkestra.

Govor dr. Tomaža Časa si lahko  v celoti preverete  v priponki.


ĉ
PVD sever Celje,
3. maj 2015 10:02
Comments