Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Slovesnost v spomin padlim borcem na Resevni

objavljeno: 26. mar. 2015 06:38 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 26. mar. 2015 06:38 ]
Delegacija društva in praporščak so se tudi letos 14.3.2015 udeležili slovesnosti v spomin na tragične dogodke, ko je nemški okupator obkolil območje od Resevne in do
Svetine, v boju pa je padlo 82 bork in borcev, med njima članica pokrajinskega odbora SKOJ-a Cvetka Jerin in Dušan Lah. Na ta dogodek na Resevni spominja obeležje, kjer je vsako letos spominska slovesnost, ki jo pomagajo organizirati Občina Šentjur, Planinsko društvo Šentjur, Mestna skup
nost Šentjur in KS Šentjur – Rifnik. Slovesnost zmeraj spremlja tudi častna straža Slovenske vojske, udeležijo se je tudi predstavniki drugih borčevskih ter veteranskih organizacij s praporji, ljubitelji pohodništva in Resevne ter drugi. Letos je minilo okroglih 70 let od teh dogodkov, ki so zahtevali toliko življenj, čeprav že tik pred koncem druge svetovne vojne, ki ga bodo letos obeležili po vsej Evropi. Zbrane je na Resevni nagovoril predsednik šentjurskega krajevnega odbora borčevskega združenja, Bogomir Ulbing, slavnostni govornik je bil župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Ta je med drugim poudaril na temeljne vrednote družbe – svoboda, solidarnost, humanizem in medkulturno razumevanje, ter, da bi bilo po dveh krvavih in uničujočih svetovnih vojnah v enem samem stoletju pričakovati, da bo človeštvo iz tega zgradilo temelje sožitja. Vendar temu, je ugotavljal Diaci, še zdaleč ni tako, ravno nasprotno, smo na robu konfliktov, ki bi lahko prerasli v globalne. »Hvala vsem, ki vedno znova prihajate, ko nam Resevna spregovori iz preteklosti o svobodo, o pogumu in o upanju. Kdor zna prisluhniti, bo tudi slišal,« je zaključil govornik.
 Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur.