Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Strokovna ekskurzija po BiH

objavljeno: 16. sep. 2015 01:22 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 16. sep. 2015 01:22 ]
V skladu z letnim načrtom smo v času med 7-9.5.2015 izvedli tridnevno strokovno ekskurzijo po Bosni in Hercegovini. Obiskali smo številne spomenike NOB in si ogledali posledice zadnje vojne v tej državi. Ogledali smo si prizorišča olimpijskeih iger na Igmanu in Bjelašnici, Sarajevo, Baščaršijo, poskusili pivo v Pivovari Sarajevo, vstopili v Titov bunker v Konjicu in obiskjali njihovo zanimivo tržnico ter nadaljevali pot v Mostar. Ob povratku smo si ogledali Frančiškanski samostan in etno muzej na Ramskem jezeru in izvedeli nekaj o teroristih z Raduše. V Jajcu smo obiskali muzej NOB, znamenite slapove in stari del mesta. V pivnici Zlatna krigla smo zaključili naše potepanje z večerjo in se srečno vrnili domov.V Sarajevu smo na večerji gostili policijskega atašeja in člana našega društva  g. Janka Gorška in vojaškega atašeja g. Jožefa Murka  , ki sta nam povedala marsikaj zanimivega o življenju in delu BiH. Ob zaključku večerje smo jim izročili skromna spominska darila.

Prav posebno prijetno izkušnjo smo imeli s policisti PP Mostar v Blagaju. Ta dan je namreč na Vrelo Bune potekal shod muslimanskih vernikov v počastitev pomembnega praznika  in pričakovali so obisk cca 30 tisoč ljudi. Blagaj je majhno mestece z ozkimi ulicami, ki so  bile ta dan še ožje zaradi številnih stojnic in parkiranih vozil. Mi pa smo imeli rezervirano večerjo prav ob izviru reke Bune v prekrasnem ambientu. Težava je nastal pri venitvi z velikim avtobusom, saj so bile ceste zatrpane. A prijazni policisti PU Mostar so nas skozi mesto spremili s sirenami in modrimi lučmi ter nam omogočili skoraj nemoteno vrnitev v Mostar. 

Preživeli smo tri zanimive dni, v katerih smo obnovili znanje polpretekle in novejše zgodovine, izvedeli marsikaj novega ter uživali v lepoti pokrajine in kulinaričnih dobrotah BiH.


Comments