Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Udeležili smo se pohoda v spomin talcem od Starega piskra do Zabukovice

objavljeno: 17. jun. 2015 08:15 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. jun. 2015 08:15 ]

Člani Policijskega veteranskega društva Sever  so se tudi letos s praporom udeležili tradicionalnega, letos še 8.  pohoda od Starega piskra do spomenika talcev pod Gozdnikom. Pohod je organiziran v spomin talcem,  pobitih med II. sv. vojno na tem območju, kar je bil odgovor Nemških okupatorjev za odhode domačih zavednih Slovencev v partizane. Tukaj so pobili mnogo domačinov - najmlajši je štel komaj 17, najstarejši 42 let.

Zbor pohodnikov je bil v Celju pred muzejem novejše zgodovine, kjer smo si tudi ogledali razstavo delovanja gestapa v Celju med 41-45. Nato smo pohodniki krenili po poti ob Savinji, Kasaze, Zabukovica in do končne postaje pri spomeniku padlih pod Gozdnikom, kjer je min istrica za obrambo ga.. Andreja Katić položila venec k spomeniku. V kulturnem programu so nastopili otroci osnovne šole Griže in mešani pevski zbor..

Po uradnem delu je bilo dobro poskrbljeno za vse pohodnike in povabljene goste z golažem in osvežilno pijačo.