Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Udeležili smo se slovesnosti ob 24. obletnici Pekrskih dogodkov

objavljeno: 24. maj 2015 04:42 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 24. maj 2015 04:42 ]
Osemčlanska delegacija društva se je s praporom v soboto, 23. 5. 2015 udeležila slovesnosti v počastitev Pekrskih dogodkov. Izjemno slabo vreme z dežjem je na prizorišče slovesnosti privabilo bistveno manj obiskovalcev kot običajno, 

Slovesnost je organizirala Mestna občina Maribor v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Maribor, Območnim združenjem slovenskih častnikov Maribor in Krajevno skupnostjo Pekre. 

Da se spomnimo:

15. maja 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. V 710. učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru Teritorialne obrambe na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov.

Osem dni kasneje je Jugoslovanska ljudska armada z oklepniki obkolila izobraževalni center v Pekrah ter z grožnjo hotela priti do vojaških obveznikov. Pripadniki 710. učnega centra in Teritorialne obrambe vzhodnoštajerske pokrajine so bili nepopustljivi, v bran samostojnosti nove države pa so se jim pridružili tudi številni civilisti - pod oklepnikom je tako umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, občan Miklavža pri Mariboru Josef Simčik.

Navzoče je nagovorila ministrica za obrambo ga. Andreja Katič, ki je dejala, da želi, da bi se pekrskih dogodkov spominjali kot dejanja, ki nam je omogočilo državnost. Zaradi teh dogodkov čuti odgovornost, da kot obrambna ministrica stori vse, kar je v njenih pristojnostih, da slovenska vojska še naprej ostane trden branik suverenosti in samostojnosti Slovenije. Prizadevala si bo za zagotavljanje zadostnih virov, tako kadrovskih kot materialnih in finančnih, da bodo enote SV popolnjene ter ustrezno opremljene in usposobljene, je še sporočila zbranim.

Ob pekrskih dogodkih smo po besedah Katičeve sebi in mednarodni javnosti dokazali, da smo sposobni ubraniti suverenost nastajajoče države. Ob priložnosti je Katičeva izrekla priznanje vsem takratnim pripadnikom stalne sestave 710. učnega centra, enot Teritorialne obrambe in slovenske milice, "ki ste tako srčno branili mlade nabornike ter zaščitili širše območje centra in Mariborčane na pohodu v obkoljene Pekre". "Zavedam se, da ste ob tem tvegali svoje življenje," je dodala.

Kot državljanka in kot ministrica za obrambo Katičeva Pekre dojema kot kraj, kjer se je maja 1991 jasno in odmevno pokazalo, da imajo Slovenci svojo vojaško silo za obrambo volje državljanov po samostojni državni ureditvi. Mariborčani pa so ob pekrskih dogodkih obenem pokazali, da mora agresorska vojska računati tudi na moč odločnega civilnega upora.


Zbrane je nagovoril tudi nekdanji načelnik Generalštaba SV in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič. Spomnil je na razburljiv in nevaren, a za Slovenijo zgodovinsko pomemben čas pred 24 leti, ko se je v Pekrah pred očmi celotne Evrope odvijala prava drama. Poudaril je, da se je takrat pokazalo, kakšno moč predstavlja civilna družba, motivirana z željo po svobodi.

Po njegovih besedah se je treba spominjati naše pretekle in polpretekle zgodovine, da bomo mladi ljudje s ponosom govorili, da so potomci ljudi, ki so bili za domovino pripravljeni dati svoja življenja. "Zato je pekrskim dogodkom treba povrniti pomen in sijaj, kakšnega si vsi, ki so v njih sodelovali, zaslužijo,".Comments