Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Udeležili smo se spominskega pohoda na Okrešelj

objavljeno: 22. jun. 2015 07:10 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 22. jun. 2015 07:10 ]
 Avtor: Slavko Šmigoc

Delegacija Odbora Mozirje se je v sredo,  10.6.2015  udeležila
spominske slovesnosti na Okrešlju, kjer smo se spomnili tragične gorske nesreče, v kateri je pred 18 leti umrlo pet gorskih reševalcev in policist.  Naj spomnimo: 10. junija 1997 je na območju Okrešlja potekala vaja stenskega reševanja pripadnikov Gorske reševalne službe, v kateri je sodeloval tudi policijski helikopter. Po spletu nesrečnih okoliščin je med vajo prišlo do hude nesreče, v kateri se je smrtno ponesrečilo pet izkušenih gorskih reševalcev: Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž. Imeli so veliko znanja, izkušenj in poguma, a tistega dne tudi to ni bilo dovolj.

Nesreča pod Tursko goro in izguba sodelavca Mitje Brajnika je za vedno
zaznamovala tudi slovensko policijo. Že istega leta so se člani takratnega strokovnega kolegija direktorja uprave policije odločili, da v spomin na tragično preminule gorske reševalce, med katerimi je bil tudi tedanji načelnik inšpektorata policije na UNZ Kranj Mitja Brajnik, vsako leto obiščejo ta kraj in položijo venec.

Na letošnji pominski slovesnosti smo se poklonili tudi trem policistom
PU Murska Sobota, ko so v lanskem letu, v hudi prometni nesreči pri  Prelogah, izgubili življenja in so bilii namenjeni na spominsko slovesnost na Okrešelj.