Novice‎ > ‎Novice 2015‎ > ‎

Zgodovinska in domoljubna dejavnost Odbora Žalec v osnovnih šolah

objavljeno: 12. jan. 2015 01:06 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 12. jan. 2015 01:06 ]
Na podlagi letnega programa dela odbora Žalec smo v mesecu novembru 2014 skupaj z ZVVS Sp. Sav.  Doline v štirih osnovnih šolah Žalec, Vransko, Prebold in Šempeter, učencem 8 in 9 razredov  predstavili vsebino zbornika »DA NE POZABIMO«, dočim so kolegi iz ZVVS predstavili svoj zbornik z naslovom »S SRCEM ZA DOMOVINO«. Učencem so bili na kratko predstavljeni obe veteranski  organizaciji, njihov namen in cilji. Pojasnjen jim je bil proces in aktivnosti osamosvajanja R Slovenije s poudarkom na varnostnem in  obrambnem področju.

Pri izvajanju te aktivnosti ugotavljamo, da učenci zaključnih razredov osnovnih šol v obrisih nekaj vedo o tem, so pa tudi  posamezniki, ki vedo nekaj več, nasplošno pa bi lahko rekli, da vsi skupaj vedo premalo, oziroma, da vedo o drugi svetovni vojni več, kot o osamosvojitveni. Tako npr. nekateri ne vedo, kdo je bil agresor na RS, ne vedo da so v vojni padle žrtve, ne vedo koliko časa je trajala vojna.

Akcije SEVER v večini sploh ne poznajo in seveda tudi drugih osamosvojitvenih procesov in dogodkov iz tistega časa.

Ugotavljamo pa, da so nam učenci z zanimanjem prisluhnili, v večini skupin smo bili deležni tudi dodatnih vprašanj, na katere smo z veseljem odgovorili. V večini so bili prisotni tudi učitelji in učiteljice in tudi oni so kaj novega slišali.

V šolah so se nam zahvalili za predstavitev, v razgovorih z ravnatelji in učitelji pa smo ugotovili, da  šole temu delu zgodovine posvečajo premalo pozornosti. Dobili smo informacijo, da se na tem področju pripravlja učbenik, na podlagi katerega bi šole organizirano in enotno pristopile k učenju tega dela zgodovine.