Novice‎ > ‎

Novice 2014


Srečanje družin, ki so v času vojne na Žalskem čuvale orožje milice

objavljeno: 17. dec. 2014 01:49 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. dec. 2014 01:49 ]


21.nov. 2014 smo odbor Žalec skupaj z ZVVS Spodnje savinjske doline, pod pokroviteljstvom občine Braslovče, organizirali in izvedli srečanje družin, ki so v letu 1990 in 1991 na svojih domovih skrivale orožje TO Žalec in Postaje milice Žalec. Srečanje je potekalo v gostilni FERLIČ v Braslovčah. Na srečanju smo se spomnili dogodkov iz tistega časa ter se vnovič iskreno zahvalili vsem družinam za njihov zelo pomemben prispevek k osamosvojitvi R Slovenije.

Na srečanju so spregovorili: Adi Vidmajer, Rado Gašparič, župana občine Braslovče in Prebold, ter podžupan občine Polzela, nadalje predsednik ZB NOV Žalec in predstavnik čuvarjev orožja, ki se je zahvalil za tako lepo pozornost, ki jim jo namenjamo vsako leto. Program so popestrile predstavnici O.Š. Prebold s povezovalko programa.

To je bilo že 5 srečanje na katerem sodelujejo tudi družine, ki so čuvale orožje takratne milice in so se od skupaj devetih udeležile 4.


Umrl je član Martin PETROVIČ

objavljeno: 17. nov. 2014 08:41 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 08:41 ]

Sporočamo, da je umrl naš član Odbora Celje, vojni veteran,  Martin PETROVIČ, roj, 10.11.1930, z zadnjim bivališčem v Celju, Vrunčeva 1.

Pokojnika bomo posrepimili na zadnji poti s praporom in častno stražo v torek, 18.11.2014 ob 15.30 uri na pokopališču v Celju.

Slava mu!

Komemoracija v spomin Franju Malgaju

objavljeno: 17. nov. 2014 08:37 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 08:37 ]

Šentjur - Na pobudo predsednika štorovskega območnega združenja vojne veteranov za Slovenijo in občinskega združenja slovenskih častnikov Štore Srečka Križanca so predstavniki teh dveh organizacij in predstavniki policijskega veteranskega društva SEVER za celjsko območje na grob narodnemu heroju Franju Malgaju ob 120. obletnici njegovega rojstva položili venec in prižgali sveče. Povabilu pobudnika se je odzval tudi generalmajor mag. Alojz Šteiner, sicer predsednik zveze slovenskih častnikov, ki je dejal, da je pomembno, da ohranjamo spomin na junake, katerim se lahko zahvalimo, da imamo domovino v obliki, kakršno poznamo. Poleg teh organizacij so se na Malgaja spomnili le še svetniki Mestne skupnosti Šentjur.

Ob tem dogodku je Srečko Križanec dejal, da je vesel, da se je nekaj povabljenih odzvalo povabilu. Med drugim je povedal tudi: »Vojaška zgodovina me zelo zanima in lahko povem, da jo zelo dobro poznam. Franjo Malgaj je bil iz tega vidika izjemen človek, hkrati pa zelo pomemben za našo domovino. Menim, da je pomembno, da se mu, če ne moremo drugače, na tak način zahvalimo za to, kar je naredil za našo državo. Tega dela zgodovine nikakor ne bi smeli zanikati in zapostavljati, čeprav se nekateri trudijo ravno to.« (Zoran Borovšak)Slovesnost v počastitev 23. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

objavljeno: 17. nov. 2014 08:32 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 08:32 ]

Delegacija društva se je udeležila slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V soboto, 25. oktobra 2014, ob 12. uri je v večnamenski dvorani Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici potekala slovesnsot ob 23. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. S tem dejanjem je Slovenija postala suverena, saj na njenem območju ni bilo več pripadnikov tujih vojska (JLA, tujih vojaških opazovalcev in pripadnikov mirovnih sil). Pripadniki takratne Teritorialne obrambe in milice ta dan praznujemo kot Dan suverenosti.

Zadnji vojaki JLA so se umikali iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije. Čas do dokončnega umika je bil za pripadnike teritorialne obrambe in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov, pogajanj in nenazadnje prevzemanja izpraznejenih vojaških objektov v varovanje in upravljanje. Vojaške enote so zapuščale tudi vojaške objekte na območju Gorenjske, česar so se spomnili tudi na tokratni slovesnosti v Radovljici. Kraj letošnjega praznovanja prav zaradi dogodkov v času osamosvajanja torej ni bil izbran naključno.

Slovesnost sta organizirali Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju s Pokrajinskim odborom ZVVS Gorenjska in Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska.

Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, bivši predsednik republike dr. Danilo Türk, obrambni minister Janko Veber, ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, načelnik Generalštaba SV dr. Andrej Osterman, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, župan občine Radovljica Ciril Globočnik in drugi visoki gostje.

Program slovesnosti so oblikovali: Policijski orkester, Veteranski pevski zbor OZVVS Zgornja Gorenjska, harmonikarski orkester, solista Janja Hvala in Darko Peterman, balerine Glasbene šole Jesenice, Katja Stušek in Branka Smole.

25. oktober 1991 je bil izjemen dan in pomemben mejnik v novejši zgodovini. Po mnenju mnogih ta datum ne pomeni samo simboličnega konca 10–dnevne vojne, pač pa vrhunec dogajanja v procesu nastajanja samostojne države. 15 minut do polnoči, se je ta dan poslednji vojak poražene Jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt VENUS in na trajekt JA PO-9. S tem se je končala še zadnja vojaška prisotnost jugoslovanske vojske na slovenskem ozemlju. Da je bila varnostno tvegana operacija umika tako uspešna, se je potrebno zahvaliti vsem, ki so jo vodili in v njej sodelovali in današnje praznovanje je tudi simbol enotnosti takratne milice, teritorialne obrambe in civilnega prebivalstva v odločilnih trenutkih boja za Slovenijo.

Pred tem zadnjim dejanjem oktobra 1991 se je v Sloveniji dogajalo marsikaj. Tudi na Gorenjskem, kjer je bila situacija nekoliko specifična. V času od junija do oktobra 1991 so v dogodkih sodelovali tako  pripadniki TO, milice in civilisti, kakor tudi organizacije in društva od gasilcev in članov civilne zaščite, lovcev, radioamaterjev, zdravstvenih delavcev, članov Rdečega križa, Gorske reševalne službe, vodniki reševalnih psov, odgovornih v občinah in krajevnih skupnostih, narodni zaščiti in hranitelji orožja.

Na Gorenjskem je bilo leta 1991 sedem mednarodnih mejnih prehodov, ki so bili prvi cilj JLA in zvezne milice. Poleg Brnika so bili še cestni mejni prehodi Rateče, Korensko sedlo, Karavanke, Ljubelj, Jezersko in železniški mejni prehod Jesenice.

V vojnem letu 1991 so bile na Gorenjskem vojašnice v Kranju, Škofji Loki in na  Bohinjski  Beli, vojaški center  Rudno polje na Pokljuki, skladišče minsko eksplozivnih sredstev Drulovka, na Brniku je  bila vojaška eskadrilja, na Suhi prisluškovalni obveščevalni center, vojaško strelišče v Crngrobu in v Radovljici sedež obmejnega graničarskega bataljona, kateremu je bilo podrejenih še 11 stražnic oziroma karavl: Ankova planina, Virnikova planina  na Jezerskem, Medvodje, Ljubelj, Moste, Javorniški Rovt, Planina pod Golico, Belca, Korensko sedlo ter Slatna in Tromeja.Na Gorenjskem je imela JLA tedaj približno 2100 pripadnikov. Poleg tega so s helikopterji  27. Junija 1991 pripeljali še približno 120 pripadnikov Zveznega sekretariata za notranje zadeve. Na Brnik je bilo desantiranih 13 pripadnikov, na Karavanke 54 in dodatno še 51, ker niso našli in zasedli edinega mednarodnega mejnega prehoda na Jeseniški železniški postaji.

Enote Teritorialne obrambe so imele 26. junija 1991 vpoklicanih preko 700 teritorialcev, milica pa preko 1100 delavcev.

Gorenjska je bila v času vojne okno v svet za mlado državo, saj so imeli ves čas odprt mednarodni železniški mejni prehod Jesenice, preko katerega so se naši predstavniki srečevali s politiki evropskih držav in jih tudi seznanjali z dogodki v Sloveniji. Mednarodni mejni prehod Brnik tudi ni bil zaseden, vendar je bil zaprt zaradi zaprtja zračnega prostora že dan pred agresijo.

Osamosvojitvena vojna se je na Gorenjskem končala prej kot v drugih delih Slovenije. Prav predaje v začetni fazi karavel in umik tankovske enote z Brnika pa lahko pojmujemo kot začetek odhoda vojakov JLA iz Slovenije. Tako so pripadniki JLA na Gorenjskem zapustili vse stražnice in jih predali slovenskim oblastem v času od 29. junija do 3. julija, območje letališča Brnik pa so zapustili 4. julija.

Operativni dogovor o načinu končnega umika JLA z Gorenjske je bil sprejet  na Brdu pri Kranju. Na osnovi tega dogovora je JLA slovenskim oblastem predala vse vlakovne kompozicije, ki jih je imela na Gorenjskem, prav tako pa je bil dorečen načrt umika ostalih pripadnikov JLA, ki so s seboj lahko vzeli le osebno opremo in oborožitev. 6. Hohlerjev spominski pohod

objavljeno: 17. nov. 2014 08:02 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 08:21 ]

Že šesto leto zapored je Odbor Slovenske Konjice - Vitanje - Zreče organiziral spominski Hohlerjev pohod. Vsako leto se pohodniki podamo na pot med domačijamo, kjer so bila v času osamosvajanja tajna skladišča orožja in se s tem dejanjem zahvalimo vsem, ki so v tistih prelomnih časih brez vprašanj sprejeli v hrambo orožje tedanje milice in TO.  Pohod je poimenovan po Hohler Konradu, ki je na svojem domu hraniol orožje tedanje milice in je umrl leta 2008 tik preden je delegacija prispela na njegovo domačijo in odkrila spominsko ploščo.

Sonce je naše zgodnje vstajanje nagradilo s čudovitim jutrom. Pred PP Slovenske Konjice se je tudi letos zbralo okoli 60 pohodnikov iz obeh veteranskih organizacihj in bernski planšar Hugo, ki je prav vsakega pohodnika posebej prijazno pozdravil. Pred odhodom so zbrane nagovorili Marjan Artič, predsednik odbora Slovenske Konjice - Vitanje Zreče, ki je bil hkrati tudi glavni organizator, Anton Šmid, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje in Ivan Pavlič , predsednik OZVVS Slovenske Konjice. Pohodnikom so se zahvalili za udeležbo in poudarili, da se tudi  s takšnimi dejanji ohranja spomin na dogodke iz časa osamosvajanja Slovenije.  Marjan Artič se je ob tej priliki zahvalil Občini Slovenske Konjice, ki je tudi letos  finačno podprla spominski pohod.

Z željo po lahkem in varnem koraku so pohodniki pričeli 11 kilometrski pohod. Kolona, ki je štela okoli 60 pohodnikov, na čelu s zastavami obeh veteranskih organizacij, je pritegnila marsikateri pogled mimoidočih. Nekaj starejših članov nas je spremljalo z avtomobili, saj je pohod zanje prenaporen, želeli pa so prispevati svoj delež, zato so nam pripeljali osvežilno pijačo in malico. Najprej smo se ustavili na domačiji Kuk Edija, kjer je bilo med vojno tajno skladišče orožja. Na pokopališču Slovenske konjice je delegacija pohodnikov prižgala svečko v spomin Hohler Konradu. Pot nas je naprej vodila mimo starega gradu do Tolstega vrha, kjer smo se na Pustovi domačiji okrepčali z malico in si ogledali zanimivo etnološko zbirko in muzej NOB.  Od tam smo se napotili do Starih Slemen,  do obore z jeleni, ki je last Borisa Planinca, kjer smo zaključili pohod z golažem in prijetnim druženjem. Tudi tu je bilo v leti 1990-1991 tajno skladišče orožja.
 

Vsi pohodniki in vabljeni gost je tudi letos prejel spominsko majico in diplomo za udeležbo. Na pohodu je bilo poskrbljeno za osvežilno pijačo, malico in na koncu poti pa še za topel obrok. Po končanem tovariškem druženju je bil vsem pohodnikom zagotovljen brezplačen prevoz  v dolino.

Še enkrat se zahvaljujemo vsem pohodnikom za udeležbo in dobro voljo in vabljeni spet naslednje leto!


Fotogalerijo pohoda si lahko ogledate tudi na spletni strani našega člana Škoberne Martina  na povezavi

http://www.skoberne.si/galerija/2014/hohlerjevp14/


Bili smo na tridnevni ekskurziji po Bosni in Hercegovini

objavljeno: 27. okt. 2014 03:52 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 27. okt. 2014 04:01 ]

Veterani PVD Sever za celjsko območje smo raziskovali Bosno in Hercegovino 

(Avtor: Zoran Borovšak - članek objavljen v lokalnem časopisu Šentjurčan)

Sedeminpetdeset veteranov, udoben avtobus, dva izkušena šoferja, odlična turistična vodička, čevapi in obilo dobre volje. Mešanica ravno prave
količine vseh sestavin je recept za odličen vikend, v katerem se je našlo za vsakega nekaj.

Člani Policijskega veteranskega društva SEVER za celjsko območje so drugi oktobrski vikend preživeli v duhu jugonostalgije. Odpravili so se na raziskovanje
Bosne in Hercegovine. Po nočni vožnji do Sarajeva je sledil čas za oglede. Najprej so se zapeljali do prizorišča zimskih olimpijskih iger leta 1984, kjer so si ogledali
opuščene in na nekaterih delih od vojne še vedno minirane skakalnice na Igmanu,  nato pa so se ustavili še na Bjelašnici, kjer je potekala glavnina alpskih smučarskih
disciplin. V sarajevu so se povzpeli na nebotičnik Avaz, najvišjo stavbo v Bosni in drugo najvišjo na Balkanu, od tam pa so se odpravili na ogled in degustacijo v Sarajevsko pivovarno. Seveda pred večerjo in spanjem niso smeli manjkati čevapi in sprehod po Baščaršiji. Vzdušje pri večerji je popestrila skupina Grupa NOBS, ki je v hotel prišli samo zaradi veteranov. Pri večerji se jim  je pridružil tudi vojaški ataše RS v Sarajevu g. Jožef Murko, policijski ataše, sice tudi član PVD Sever za celjsko območje,  g. Janko Goršek, pa se zaradi službene odsotnosti opravičil.

Izvir Bune, kraj, ki se ga splača obiskati.Drugi dan izleta so se iz prestolnice odpravili proti Konjicu, kjer si ob odobritvi obrambnega ministrstva lahko ogledali Titovo zaklonišče, kjer bi lahko 350 njegovih
najožjih sodelavcev približno pol leta preživelo neodvisno od zunanjega sveta. Po kosilu v Konjicu jih je pot vodila mimo Jablanice do mostarja, kjer je sledil ogled
mesta, nato pa večerja v idiličnem romantičnem ambientu ob izviru reke Bune, kjer v najbolj suhem delu leta iz kraškega izvira priteče 40 kubičnih metrov vode na
sekundo. Po obilni večerji in nočnem sprehodu po mestu so prespali v čudovitem  Studentskem hotelu Mostar skoraj v središču mesta.Zadnji dan so ob Neretvi pohiteli do frančiščkanskega samostana Šćit na Ramskem jezeru, kjer jih je pričakal tamkajšnji duhovnik, ki jih je vodil skozi obsežen etnografski muzej. Vidno utrujeni od doživetij so si v Jajcu pogledali še slapove in muzej AVNOJ-a, nato pa pot ob mogočnem Vrbasu nadaljevali do Banja Luke, kjer
so si  privoščili večerjo. Od tam so izmučeni odpravili proti domu.

Izlet je organiziral njihov član Pavel Borovšak, ki je na samem izletu skrbel, da je vse potekalo gladko. Vsi udeleženci se mu zahvaljujejo za nepozabno doživetje.

Zahvaljujejo pa se tudi obema šoferjema Borisu Krofliču in Francu Jeclu, ki sta jih  varno pripeljala vseh nekaj več kot 1400 kilometrov. Seveda pa gre posebna zahvala
tudi vodnici Sandri Topolnik Slatinek, ki se je izjemno dobro vživela v skupino in podala preveč informacij o krajih skozi katere so se vozili, da bi si lahko vse
zapomnili.

Pav je, da se zahvalimo tudi vsem donatorjem, ki so s svojimi prispevki in organizacijo pripomogli, da je bil izlet odlično organiziran in da po poti nismo bili ne lačni, ne žejni. Zahvaljujemo se Pivovarni Union, Pivovarni Laško, Radenski d.o.o., ,. Žitu Ljubljana, Juretu Marolt S.P., Mozirje,  Jasni Vodovnik in Dušanu Hvalcu.
-----------

Na koncu smno se odločili, da bi še šli. Maja 2015  bomo ponovno orgnizirali tridnevno potepanje po Bosni. Vabljeni z nami!


Udeležili smo se slovesnosti ob 70. obletnici požiga Bočne

objavljeno: 27. okt. 2014 03:08 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 07:56 ]

Šest članska delegacija odbora Mozirje se je  praporščakom  udeležila spominske slovestnosti ob 70. obletnici požiga Bočne, ki je bila dne
24.10.2014 ob 16.00 uri v kulturnem domu v Bočni.  Spomnili so se dne, ko so sovražnikove sile požgale preko 90 domov in gospodarskih poslopij v Bočni.

Ob tej priiki so se poklonili tudi spominu na vse mrtve.Udeležba na tekmi PU Celje v Odbojki na mivki

objavljeno: 4. sep. 2014 08:11 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 07:57 ]Dne 4.9.2014 je ŠD Modras Mozirje organiziralo turnir PU Celje v odboki na mivki. Turnirja se je udeležial tudi ekipa Odbora Mozirje. V konkurenci 10 ekip so mozirski odbojkarji zasedli 6. mesto. Čestitamo!


Športno-družabno srečanje veteranov Spodnje savinjske doline - vabilo

objavljeno: 31. avg. 2014 02:25 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 31. avg. 2014 02:25 ]

V A B I L O

 na

DRUŽABNO SREČANJE VSEH VETERANOV SP. SAVINJSKE DOLINE IN VETERANSKE ŠPORTNE IGRE PREBOLD 2014.

 

 

Igre bodo letos potekale dne v soboto 06.09.2014 s pričetkom ob 09.00 uri v Rekreacijskem centru Gaj Prebold. Udeleženci smo veterani SEVER, ZVVS in ZBVNOB.

 Organizator letošnjih iger smo veterani odbora Sever Žalec, zato k sodelovanju vabim vse, ki so sodelovali že v prejšnjih letih, da bodo igre potekale nemoteno.

 

ŠPORTNE PANOGE:

 

  1. BALINANJE, vodja tekmovanja MEGLIČ Janez,
  2. PIKADO, vodja tekmovanja VERDEV Božo,
  3. STRELJANJE Z ZP, vodja tekmovanja PAVLIČ Jože,
  4. TENIS, vodja tekmovanja HLADE Jože,
  5. ODBOJKA, vodja tekmovanja TRPIN Zdenko in
  6. ŠAH, vodja tekmovanja ŠINCEK Štefan.

 

Da ne bo pomote, te igre imajo najprej družabni pomen zato so nanje vabljeni vsi člani odbora, tudi če ne bodo tekmovali in bodo seveda deležni kasneje tudi malice in pijače, ki je brezplačna. Prosim pa vas, da ste pravočasni, sicer me pokličite po telefonu zaradi naročila malice, ki ga moramo dati do 09.30 ure.

Tekmovanje poteka ekipno in posamično. V posamezni disciplini lahko tekmuje več tekmovalcev, štejejo pa rezultati najboljših treh razen pri balinanju in odbojki, kjer je število igralcev določeno. Menimo, da je dovolj športnih panog v katerih lahko vsak najde nekaj zase. Tekmuje se v moški in ženski konkurenci.

 Udeležbo in panogo v kateri bi kdo želel tekmovati sporočite Jožetu Pavliču, sicer pa boste to lahko opravili tudi na kraju na dan srečanja ob 09.00 uri. Žensko ekipo tokrat sestavi Veber Cvetka.

 

NA V.Š.I. SE PODELJUJEJO POKALI IN MEDALJE ZA POSAMEZNE PANOGE:

  

PANOGA

POKALI

MEDALJE

 

 

 

BALINANJE

2 X za prvo mesto ekipno M.Ž.

-

 

 

 

PIKADO

2 x za prvo mesto ekipno M.Ž.

2 x 3 medalje posamezno M.Ž.

 

 

 

STRELJANJE

2 x za prvo mesto ekipno

2 x 3 medalje posamezno M.Ž.

 

 

 

TENIS dvojice

-

2 x 3 medalje

 

 

 

ODBOJKA

1 x  za prvo mesto

-

 

 

 

ŠAH

-

1 x 3 medalje

 

 

 

SKUPAJ:

7 POKALOV

21 MEDALJ

 

 

Ne pozabite to je osrednje srečanje veteranov te regije, poleg tega smo še organizatorji zato bom zelo vesel vaše udeležbe.

 

                                                                                        PREDSEDNIK ODBORA

                                                                                                 Rado Gašparič

 

Vabilo na Graško goro in Radmirje

objavljeno: 20. avg. 2014 04:37 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 20. avg. 2014 04:37 ]

V soboto 23/8-2014 potekata kar dve spominski prireditvi, za katere smo prejeli vabila in sicer tradicionalno srečanje  na Graški gori .

Vabljeni v čim večjem številu.

Vabili sta v priponkah

1-10 of 50