Novice‎ > ‎Novice 2014‎ > ‎

29. spominski p0ohod veteranov na Triglav

objavljeno: 23. jul. 2014 07:55 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 23. jul. 2014 07:55 ]
1

1. in 12. julija 2014 je potekal že 29. pohod veteranov na Triglav, ki se je zaključil 12. julija ob 13. uri s slovesnostjo na Rudnem polju na Pokljuki.
Člani društva so se tudi letos udeležili 29. spominskega pohoda veteranov na Triglav, ki ga organizirajo vetranske organizacije. V nič kaj prijaznem vremenu se je 11.7.2014 proti Kredarici  podalo 7 naših članov. Na žalost pa jim Triglav ni dovoli, da bi se povzpeli na njegov vrh, saj je bila pot zaradi slabega vremena vse prej kot varna. 11. julija je bila krajša slovesnost pred planinsko kočo na Kredarici, kjer je pohodnike nagovoril Jože Mencin, podpredsednik Združenja Sever.

Večer je bil pester in zabaven, saj je naš član Planinc Slavko srečal v hribih "Abrahama" Skupaj sta raztegnila meh.

25 članov društva pa se je pohodnikom pridružilo 12.7.2014 na slovesnosti na pokljuki. Kot običajno smo tudi tokrat pohodnike pričakali z krepko malico, ki so si jo tudi pošteno zaslužili.

Tudi letošnji pohod so posvetili Triglavu - simbolu slovenstva in partizanskim patruljam, ki so se v leta 1944 v boju za svobodo povzpele na najvišji slovenski vrh. Spominski pohod na Triglav in zaključna prireditev na Rudnem polju na Pokljuki predstavljata eno od o srednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji. Pokljuka je ta dan prežeta z domoljubjem in partizanskimi pesmimi.

V kulturnem delu programa so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, solista Darko Peterman in Marija Pogorelc, citrarka Cirila Zupanc, recitatorka Rebeka Hudovernik in Ženski pevski zbor »Škofije«.

Udeležence sta nato nagovorila Predsednica organizacijskega odbora in Podžupanja občine Gorje, Danijela Mandeljc ter uupan občine Bohinj, Franc Krama, ki je ostro obsodil trenutne razmere v Sloveniji in poskuse potvarjanja zgodovine.

V osrednjem delu zaključne slovesnosti je okoli večtisočglava množica na prireditvenem prostoru z gromkim aplavzom večkrat prekinjala letošnjega slavnostnega govornika dr. Tomaža Časa, predsednika Zveze policijskih veteranskih družtev Sever - Združenja Sever. Njegov govor v celoti objavljamo v priponki.

Zaključek slovesnosti je zaokrožil PPZ s himno Primorske t.j. »Vstala Primorska«, ki jo je zbrana publika zapela skupaj s pevci zbora.

Na svidenje naslednje leto na 30. spominskem pohodu veteranov na naš Triglav!

Celjani pa smo se podali še en eno pomembno prireditev - "TRIGLAV PO TRIGLAVU". Več o njej pa v naslednjem članku.

Fotogalerijo pohoda in zaključne slovesnosti si lhako ogledate na spletni strani našega člana Martina Škoberneta http://www.skoberne.si/galerija/2014/pokljuka14/

Ċ
PVD sever Celje,