Novice‎ > ‎Novice 2014‎ > ‎

6. Hohlerjev spominski pohod

objavljeno: 17. nov. 2014 08:02 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 17. nov. 2014 08:21 ]
Že šesto leto zapored je Odbor Slovenske Konjice - Vitanje - Zreče organiziral spominski Hohlerjev pohod. Vsako leto se pohodniki podamo na pot med domačijamo, kjer so bila v času osamosvajanja tajna skladišča orožja in se s tem dejanjem zahvalimo vsem, ki so v tistih prelomnih časih brez vprašanj sprejeli v hrambo orožje tedanje milice in TO.  Pohod je poimenovan po Hohler Konradu, ki je na svojem domu hraniol orožje tedanje milice in je umrl leta 2008 tik preden je delegacija prispela na njegovo domačijo in odkrila spominsko ploščo.

Sonce je naše zgodnje vstajanje nagradilo s čudovitim jutrom. Pred PP Slovenske Konjice se je tudi letos zbralo okoli 60 pohodnikov iz obeh veteranskih organizacihj in bernski planšar Hugo, ki je prav vsakega pohodnika posebej prijazno pozdravil. Pred odhodom so zbrane nagovorili Marjan Artič, predsednik odbora Slovenske Konjice - Vitanje Zreče, ki je bil hkrati tudi glavni organizator, Anton Šmid, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje in Ivan Pavlič , predsednik OZVVS Slovenske Konjice. Pohodnikom so se zahvalili za udeležbo in poudarili, da se tudi  s takšnimi dejanji ohranja spomin na dogodke iz časa osamosvajanja Slovenije.  Marjan Artič se je ob tej priliki zahvalil Občini Slovenske Konjice, ki je tudi letos  finačno podprla spominski pohod.

Z željo po lahkem in varnem koraku so pohodniki pričeli 11 kilometrski pohod. Kolona, ki je štela okoli 60 pohodnikov, na čelu s zastavami obeh veteranskih organizacij, je pritegnila marsikateri pogled mimoidočih. Nekaj starejših članov nas je spremljalo z avtomobili, saj je pohod zanje prenaporen, želeli pa so prispevati svoj delež, zato so nam pripeljali osvežilno pijačo in malico. Najprej smo se ustavili na domačiji Kuk Edija, kjer je bilo med vojno tajno skladišče orožja. Na pokopališču Slovenske konjice je delegacija pohodnikov prižgala svečko v spomin Hohler Konradu. Pot nas je naprej vodila mimo starega gradu do Tolstega vrha, kjer smo se na Pustovi domačiji okrepčali z malico in si ogledali zanimivo etnološko zbirko in muzej NOB.  Od tam smo se napotili do Starih Slemen,  do obore z jeleni, ki je last Borisa Planinca, kjer smo zaključili pohod z golažem in prijetnim druženjem. Tudi tu je bilo v leti 1990-1991 tajno skladišče orožja.

Vsi pohodniki in vabljeni gost je tudi letos prejel spominsko majico in diplomo za udeležbo. Na pohodu je bilo poskrbljeno za osvežilno pijačo, malico in na koncu poti pa še za topel obrok. Po končanem tovariškem druženju je bil vsem pohodnikom zagotovljen brezplačen prevoz  v dolino.

Še enkrat se zahvaljujemo vsem pohodnikom za udeležbo in dobro voljo in vabljeni spet naslednje leto!

Fotogalerijo pohoda si lahko ogledate tudi na spletni strani našega člana Škoberne Martina  na povezavi