Novice‎ > ‎Novice 2014‎ > ‎

Bili smo na tridnevni ekskurziji po Bosni in Hercegovini

objavljeno: 27. okt. 2014 03:52 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 27. okt. 2014 04:01 ]
Veterani PVD Sever za celjsko območje smo raziskovali Bosno in Hercegovino

(Avtor: Zoran Borovšak - članek objavljen v lokalnem časopisu Šentjurčan)

Sedeminpetdeset veteranov, udoben avtobus, dva izkušena šoferja, odlična turistična vodička, čevapi in obilo dobre volje. Mešanica ravno prave
količine vseh sestavin je recept za odličen vikend, v katerem se je našlo za vsakega nekaj.

Člani Policijskega veteranskega društva SEVER za celjsko območje so drugi oktobrski vikend preživeli v duhu jugonostalgije. Odpravili so se na raziskovanje
Bosne in Hercegovine. Po nočni vožnji do Sarajeva je sledil čas za oglede. Najprej so se zapeljali do prizorišča zimskih olimpijskih iger leta 1984, kjer so si ogledali
opuščene in na nekaterih delih od vojne še vedno minirane skakalnice na Igmanu,  nato pa so se ustavili še na Bjelašnici, kjer je potekala glavnina alpskih smučarskih
disciplin. V sarajevu so se povzpeli na nebotičnik Avaz, najvišjo stavbo v Bosni in drugo najvišjo na Balkanu, od tam pa so se odpravili na ogled in degustacijo v Sarajevsko pivovarno. Seveda pred večerjo in spanjem niso smeli manjkati čevapi in sprehod po Baščaršiji. Vzdušje pri večerji je popestrila skupina Grupa NOBS, ki je v hotel prišli samo zaradi veteranov. Pri večerji se jim  je pridružil tudi vojaški ataše RS v Sarajevu g. Jožef Murko, policijski ataše, sice tudi član PVD Sever za celjsko območje,  g. Janko Goršek, pa se zaradi službene odsotnosti opravičil.

Izvir Bune, kraj, ki se ga splača obiskati.

Drugi dan izleta so se iz prestolnice odpravili proti Konjicu, kjer si ob odobritvi obrambnega ministrstva lahko ogledali Titovo zaklonišče, kjer bi lahko 350 njegovih
najožjih sodelavcev približno pol leta preživelo neodvisno od zunanjega sveta. Po kosilu v Konjicu jih je pot vodila mimo Jablanice do mostarja, kjer je sledil ogled
mesta, nato pa večerja v idiličnem romantičnem ambientu ob izviru reke Bune, kjer v najbolj suhem delu leta iz kraškega izvira priteče 40 kubičnih metrov vode na
sekundo. Po obilni večerji in nočnem sprehodu po mestu so prespali v čudovitem  Studentskem hotelu Mostar skoraj v središču mesta.

Zadnji dan so ob Neretvi pohiteli do frančiščkanskega samostana Šćit na Ramskem jezeru, kjer jih je pričakal tamkajšnji duhovnik, ki jih je vodil skozi obsežen etnografski muzej. Vidno utrujeni od doživetij so si v Jajcu pogledali še slapove in muzej AVNOJ-a, nato pa pot ob mogočnem Vrbasu nadaljevali do Banja Luke, kjer
so si  privoščili večerjo. Od tam so izmučeni odpravili proti domu.

Izlet je organiziral njihov član Pavel Borovšak, ki je na samem izletu skrbel, da je vse potekalo gladko. Vsi udeleženci se mu zahvaljujejo za nepozabno doživetje.

Zahvaljujejo pa se tudi obema šoferjema Borisu Krofliču in Francu Jeclu, ki sta jih  varno pripeljala vseh nekaj več kot 1400 kilometrov. Seveda pa gre posebna zahvala
tudi vodnici Sandri Topolnik Slatinek, ki se je izjemno dobro vživela v skupino in podala preveč informacij o krajih skozi katere so se vozili, da bi si lahko vse
zapomnili.

Pav je, da se zahvalimo tudi vsem donatorjem, ki so s svojimi prispevki in organizacijo pripomogli, da je bil izlet odlično organiziran in da po poti nismo bili ne lačni, ne žejni. Zahvaljujemo se Pivovarni Union, Pivovarni Laško, Radenski d.o.o., ,. Žitu Ljubljana, Juretu Marolt S.P., Mozirje,  Jasni Vodovnik in Dušanu Hvalcu.
-----------

Na koncu smno se odločili, da bi še šli. Maja 2015  bomo ponovno orgnizirali tridnevno potepanje po Bosni. Vabljeni z nami!