Novice‎ > ‎Novice 2014‎ > ‎

Delegacija Odbora Mozirje se je udeležila spominske slovesnosti na Okrešlju

objavljeno: 11. jun. 2014 01:54 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 11. jun. 2014 01:54 ]
Delegacija Odbora Mozirje se je v torek,  10.6.2014  udeležila spominske slovesnosti na Okrešlju, kjer smo se spomnili tragične gorske nesreče, v kateri je pred 17 leti umrlo pet gorskih reševalcev in policist.  Naj spomnimo:
10. junija 1997 je na območju Okrešlja potekala vaja stenskega reševanja pripadnikov Gorske reševalne službe, v kateri je sodeloval tudi policijski helikopter. Po spletu nesrečnih okoliščin je med vajo prišlo do hude nesreče, v kateri se je smrtno ponesrečilo pet izkušenih gorskih reševalcev: Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž. Imeli so veliko znanja, izkušenj in poguma, a tistega dne tudi to ni bilo dovolj.

Nesreča pod Tursko goro in izguba sodelavca Mitje Brajnika je za vedno zaznamovala tudi slovensko policijo. Že istega leta so se člani takratnega strokovnega kolegija direktorja uprave policije odločili, da v spomin na tragično preminule gorske reševalce, med katerimi je bil tudi tedanji načelnik inšpektorata policije na UNZ Kranj Mitja Brajnik, vsako leto obiščejo ta kraj in položijo venec.

Letošnjo pominsko slovesnost pa je na žalost zaznamoval tragični dogodek, ko sta v hudi prometni nesreči pri Prelogah izgubila dva od sedmih policistov, ki so bili namenjeni na Okrešelj.