Novice‎ > ‎Novice 2014‎ > ‎

Udeležili smo se slovesnosti na Menini planini

objavljeno: 23. jul. 2014 06:08 avtor: PVD sever Celje   [ posodobljeno 23. jul. 2014 06:08 ]
14 članska delegacija PVD Sever za Celjsko območje - odbor Mozirje s praporom društva, delegacija dveh članov odbora Celje,  Zasavja in Ljubljane (prav tako s praporom društva) smo se dne 4.7.2014 udeležili spominske slovesnosti  ob 69. obletnici legendarnega preboja iz sovražnikovega odbroča na Menini planini. Partizanom, ki so bili že izmučeni od hude zime in pomanjkanja hrane ter orožja, se je po več poskusih uspelo prebiti skozi obroč. V noči na 16. marec 1945, se jim je uspelo izvleči iz oklepa vojaške sile, megle in izjemno visoke snežne odeje.
Slovesnot sta  sta organizirali Območni združenji borcev za vrednote NOB Mozirje in Kamnik ter občini Gornji Grad in Kamnik. Prisotne sta na Menini planini nagovorila župan Občine Gornji Grad Stanko Ogradi in župan Občine Kamnik Marjan Šarec

Sledilo je slavnostno polaganje venca. Nato je slavnostni govornik, sekretar ZZB NOB Slovenije Mitja Klavora, nagovoril 1.700 obiskovalcev današnje tradicionalne spominske slovesnosti in v svojem nagovoru poudaril pomen bojev na Menini planini. Aktualiziral je tudi nekaj misli iz knjige legendarnega Franca Severja – Frante in med drugim tudi povedal: »Morda so takšne slovesnosti tudi priložnosti za samospraševanje lastnega naroda. Poraja se mi vprašanje, kakšen je ta današnji čas, glede na duh tedanjega najmlajšega borca Zidanške brigade, 12-letnega kurirja Sineta, katerega grob ni znan, ki je bil eden od žrtev vojne na Menini planini, sprašujem se torej, kako bi ta hrabri deček, tedaj poln volje po življenju in poln mladostnega zanosa, razumel današnji čas. Današnji čas in nekatere kroge, ki jim ne gre očitati neznanja in nevednosti ali slabega poznavanja zgodovine, ki skušajo njega in njegove soborce prikazovati kot zločince, kriminalizirati njihov boj in onečastiti njihovo smrt in na njih spomin.«

V programu slovesnosti na Menini je sodelovala Godba na pihala Zgornje Savinjske doline, Mešani pevski zbor Bočna, Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, učenka Osnovne šole Gornji Grad ter častna enota Slovenske vojske.