Pohod po poteh XIV. divizije

V Sedlarjevem proslavili 75. obletnico prihoda XIV. divizije na Štajersko

Letošnja slovesnost ob jubilejnih 75-ih letih od prihoda XIV. divizije na slovensko ozemlje je potekala 8. februarja pri spomeniku v Sedlarjevem. Prireditev je pritegnila še več obiskovalcev, kot v preteklih letih. Slavnostni govornik prireditve je bil predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, ki se je spomnil junaškega pohoda Divizije ter poudaril, kakšno vlogo je pri narodnoosvobodilnem boju imela slovenska beseda in kultura, ki je vselej delovala za dobro našega naroda. Zaradi nje smo po besedah Židana iz mnogih preizkušenj izšli močnejši.

Proslavo so obiskali tudi udeleženci Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko – Laško, ki so po prireditvi skupaj s pripadniki Slovenske vojske krenili na 3 – dnevni pohod proti Gračnici pri Rimskih Toplicah. Skupini pohodnikov so se pridružili tudi člani našega društva. Pred začetkom pohoda je obiskovalce nagovoril predsednik društva Andrej Mavri, ki je izpostavil, da je spomin na te dogodke nujno ohranjati in z njim seznanjati tudi mlajše generacije.

Zaključna slovesnost pohoda je bila v nedeljo 10.2.2019 pri spomeniku padlemu komandantu 1. bataljona Šercerjeve brigade Ilije Badovinca v Gračnici pri Rimskih Toplicah.

Foto: Brane F. Gradišnik in Kozjansko info