Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

Celjski Park svobode, 24. april 2018

V celjskem Parku svobode je bila ob 17.uri slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, na kateri je bila slavnostna govornica ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györköš Žnidar. Kulturni program so pripravili učenke in učenci III. osnovne šole Celje in Trobilni kvintet Policijskega orkestra, ki letos obeležuje 70 let delovanja. 


Vsako leto se 27. aprila spominjamo dogodkov, ki so močno vplivali na zgodovino slovenskega naroda, še najbolj pa ljudi, ki so takrat imeli pogum in voljo, da se uprejo okupatorju in ohranijo to deželo slovensko. Ti dogodki so slovenski narod popeljali v svobodo in napredek. Z ustanovitvijo Osvobodilne fronte, konec aprila 1941, se je začel oborožen odpor proti okupatorju. Ta je imel za cilj osvoboditev naše domovine. Cilj, ki je bil odločilnega pomena za ves narod. Dan boja proti okupatorju zaznamuje še zelo živ spomin na slovenski upor proti fašizmu in nacizmu, ki se mu je takrat uprl ves demokratični svet.

Slavnostna govornica ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györköš Žnidar je izpostavila, da se moramo dejanj naših prednikov spominjati ne le skozi zgodovino, temveč tudi skozi pomembno dejstvo, da danes živimo v samostojni državi Republiki Sloveniji.

Celoten govor ministrice je objavljen v priponki.