Dan upora proti okupatorju

V četrtek 25. aprila 2019 ob 17. uri je bila v Parku svobode na Gledališkem trgu v Celju osrednja proslava ob Dnevu upora proti okupatorju. 


V četrtek 25.4.2019 ob 17. uri je v celjskem Parku svobode potekala slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. V okviru tega je 27. april odet v spomin na dogodke, ki so močno vplivali na zgodovino slovenskega naroda, še najbolj pa ljudi, ki so takrat imeli pogum in voljo, da se uprejo okupatorju in ohranijo to deželo slovensko.

Kot slavnostni govornik je na slovesnosti nastopil generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Aljaž Verhovnik, ki je obiskovalcem najprej podrobneje predstavil pomembne mejnike v zgodovini, ki so prispevali ne samo k samostojnosti Slovenije, marveč tudi Celja. Ob tej priložnosti se je poklonil tudi izjemnim posameznikom, ki so za Slovenijo tvegali svoje življenje in poudaril vrednote, ki jih dan upora proti okupatorju tudi izpostavlja:

»Državni praznik »Dan upora proti okupatorju« je vsakoletna priložnost, da se Slovenci s ponosom ozremo v preteklost in poudarimo da smo si svobodo priborili prav z odporom partizanov. Na tem odporu je zgrajena nova in sodobna slovenska država. Zato nam svoboda ne sme biti samoumevna. Zanjo so se bile mnoge žrtve, saj je druga svetovna vojna po splošnih ocenah terjala 60 milijonov življenj. Samo na Slovenskem okoli  sto tisoč. Zato trdim, da je in mora biti dan upora proti okupatorju naš državni praznik in nacionalni ponos. Je dokaz, da smo Slovenci kleni, požrtvovalni in vztrajni v boju za naše pravice. Kot majhen narod smo bili in bomo vedno na udaru.«

Poleg slavnostnega govora pa je slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju spremljal tudi kulturni program, ki so ga stkali učenci in mentorji III. osnovne šola Celje, dijaki Glasbene šole Celje in MOPZ Pod gradom Celje. Dogodka so se udeležili tudi člani veteranskih organizacij in praporščaki, ki so se z dvignjenimi zastavami poklonili prihajajočemu državnemu prazniku.